SCHC-coach Lucas Judge houdt van druk: 'Ik zou me eerlijk gezegd pas druk maken als er geen druk was.'

UTRECHT - En weer werd Den Bosch landskampioen hockey bij de vrouwen. Nadat de Brabantse dames in 1998 hun eerste landstitel veroverden, lukte het alleen Amsterdam drie keer om boven Den Bosch te eindigen. Het Bilthovense SCHC was er een paar keer dichtbij, maar greep steeds naast de schaal. Zondag begint de nieuwe competitie, met een thuiswedstrijd tegen Amsterdam.
Elke keer weer klinkt het voor een nieuw seizoen aan de Kees Boekelaan in Bilthoven; 'Dit jaar moet het gebeuren.' Ook nu weer. Coach Lucas Judge vindt die druk niet erg. "Druk is een privilege. Ik zou me eerlijk gezegd pas druk maken als er geen druk was. Die druk is leuk, het is lekker."
"Het is wel topsport wat we proberen te bedrijven. Dus in die zin gaat het ook om resultaat halen. En het is mijn taak om te proberen daar realistisch mee om te gaan."

Een nieuwe start

Dat realistische zit hem in de verwachtingen die passen bij de samenstelling van de selectie. De afgelopen twee jaar nam SCHC afscheid van twee steunpilaren, Carlien Dirkse van den Heuvel en Caia van Maasakker. "Dat zijn twee boegbeelden", zegt Judge. "Nu hebben we een selectie met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar."
Xan de Waard moet de nieuwe leider van SCHC worden
Xan de Waard moet de nieuwe leider van SCHC worden © SCHC
In die selectie zitten nog maar drie speelsters van de ploeg die vijf jaar geleden de Europa Cup won. Judge is dus bezig met het bouwen aan een nieuw team, maar de term 'tussenjaar' komt niet over zijn lippen. "Het is altijd in topsport om te presteren. Er moeten nu andere mensen opstaan."
"Het voelt als een nieuw begin, met veel ruimte voor andere mensen om leidende rollen op te pakken." Judge noemt daarbij de internationals Xan de Waard en Laurien Leurink, maar ook de van Kampong overgekomen Renée van Laarhoven en strafcornerspecialist Yibbi Jansen.
"Ik wil vooruit ten opzichte van vorig jaar. We moeten bepaalde dingen echt beter gaan doen. Ik wil constanter presteren, en vooral presteren in de wedstrijden waarin het erom gaat."
SCHC raakte in de aanloop naar het nieuwe seizoen aanvoerster Caia van Maasakker kwijt. Zij is gestopt. Ook Klaartje de Bruin en Fabienne Roosen zijn gestopt. Verder vertrokken Charlotte Veldhuis, Mariette Boot en Iris Langejans.

Nieuw in de selectie zijn Renée van Laarhoven (Kampong), Isa Koot(Schaerweijde) en Anna Toman (Wimbledon). Mette Winter, Mare Agterberg en Myrthe van Herwijnen komen over uit de eigen jeugd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.