NS start experiment: iedere 10 minuten trein tussen Nijmegen en Schiphol

UTRECHT - De NS start vandaag een experiment met 'tienminutentreinen'. Iedere woensdag zullen er per uur zes treinen rijden tussen Nijmegen en Schiphol. En dat heeft ook behoorlijke gevolgen voor het treinverkeer in Utrecht. Dat traject loopt immers dwars door onze provincie.
"Ondanks corona is de NS druk bezig met het verbeteren van de dienstregeling", zegt NS-woordvoerder Elvira van der Vis. "Met de tienminutentrein hoef je niet meer te kijken hoe laat de trein gaan. Reizigers hoeven minder lang te wachten en hebben vaker een zitplaats."
De treinen op dit traject zijn trouwens niet de eerste tienminutentreinen die door Utrecht rijden. Tussen Eindhoven en Amsterdam rijdt namelijk al sinds eind 2017 iedere tien minuten een trein. "Dat bleek heel succesvol, dus we hebben goede hoop voor deze trein", aldus Van der Vis.

Extra brede perrons

Waarom wordt deze dienstregeling dan nu pas op het traject Nijmegen-Schiphol ingezet? "Het is een ingewikkelde logistieke puzzel", stelt de woordvoerder. "We zijn met ProRail al jarenlang bezig om dit passend te maken." Daarvoor moeten de nodige maatregelen worden getroffen. "Denk bijvoorbeeld aan inhaalsporen plaatsen, extra brede perrons bouwen, camera's langs spoorwegen hangen."
De trein stopt overigens niet op alle plekken waar de reguliere Intercity stopt. "De trein rijdt van Schiphol naar Utrecht, door naar Ede-Wageningen en vervolgens naar Arnhem." Hij stopt dus niet in Driebergen-Zeist en Veenendaal-de Klomp. Voor reizigers vanaf die stations verandert niets: de Intercity kom daar ook de aankomende tijd gewoon twee keer per uur langs.
De test duurt veertien woensdagen. "Het zijn hele drukke trajecten, dus het is heel belangrijk dat we goed testen om eventuele kinderziektes eruit te halen", zegt Van der Vis. De test is geslaagd als de stiptheid van de treinen meer dan 90,9 procent is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.