Betonrot aan het licht bij bouwinspectie na flatexplosie Kanaleneiland

UTRECHT - In het flatcomplex in Kanaleneiland, waar eind juli een aanslag werd gepleegd met een explosief, is betonrot geconstateerd. Dat blijkt uit een rapport van ingenieursbureau IOB dat bewoners in handen hebben gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
De ochtend na de nachtelijke explosie op 26 juli.
De ochtend na de nachtelijke explosie op 26 juli. © Koen Laureij
De ontploffing was op de eerste verdieping van het trappenhuis bij een voordeur. Het ging om een gerichte actie. De aanslag leidde tot flinke schade aan verschillende woningen in één portiek. De bouwinspectie is uitgevoerd om de constructieve gevolgen van de explosie in kaart te brengen.
De conclusie is dat de schade beperkt is gebleven tot enkele constructieve onderdelen (vloeren) en dat de veiligheid niet in gevaar is. De ingenieurs stellen wel dat het tijd wordt om het betonrot aan te pakken. Ze adviseren een volledige inspectie van alle balkons en galerijen te laten uitvoeren en zinspelen op een volledige renovatie van het complex.
Betonrot

Betonrot duidt niet op verrotting, maar op roest. Het is te herkennen door afbrokkelende stukjes en kan de constructie verzwakken. Om in de jaren zestig en zeventig de grote vraag naar woningen het hoofd te kunnen bieden, werd water met calciumchloride aan het beton toegevoegd, waardoor het sneller uit hardde. Later bleek dat dit een hogere kans op roest van de stalen wapening veroorzaakte.

Herstelplan

Vanuit bewoners van de flats aan de Alexander de Grotelaan in Kanaleneiland klinkt dat de toch al verzwakte constructie versneld is afgebrokkeld door de ontploffing. Volgens woningcorporatie Bo-Ex is er echter absoluut geen relatie tussen de explosie en het betonrot.
"Er is inderdaad betonrot geconstateerd, maar er is geen sprake van een verzwakte constructie. Betonrot komt nou eenmaal vaker voor in oudere panden", laat een woordvoerster weten. "Wij laten het gebouw nu volledig in kaart brengen en onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan maken wij een herstelplan." Wanneer het herstel van het betonrot kan beginnen, kan Bo-Ex nog niet zeggen.
Schades in het appartementcomplex.
Schades in het appartementcomplex. © IOB
Een juridisch raadsman van een bewoonster van het complex vindt het rapport voor zich spreken. "Overal lijkt sprake van betonrot en als dit nog niet eerder was opgemerkt dan heeft de explosie het versneld blootgelegd. En hoe weet men dat van een verzwakte constructie geen sprake is? Is dat aanbevolen onderzoek naar alle balkons dan uitgevoerd? Daar is mij niks over bekend."
Om de constructieve veiligheid vast te stellen, is volgens de raadsman veel meer onderzoek en rekenwerk nodig. "In het rapport staat dat er geen tekeningen door Bo-Ex zijn aangeleverd. Niemand weet met welke uitgangspunten en maximumbelasting het pand is gebouwd. Dan weet je dus ook niet hoeveel marge er overblijft als constructie zwakker wordt om de krachten op te vangen. Dat is reken- en denkwerk van een hogere orde."

Ontevreden

Meerdere bewoners moesten na de aanslag enkele dagen in een hotel verblijven. Ze konden terug nadat de constructie veilig was bevonden en Bo-Ex de eerste schade had laten herstellen. De twee zwaarst getroffen appartementen hadden nadere inspectie nodig. Bo-Ex zegde toe de definitieve herstelwerkzaamheden, met nieuwe stevige deuren, kozijnen en ramen in het portiek, een week later af te ronden.
Bewoners tonen zich al langer ontevreden over de reparaties van Bo-Ex. Ze stellen nu ook dat het herstelwerkzaamheden zijn stopgezet, maar de woningcorporatie spreekt dat tegen. "Wat betreft de opstal is alles uitgevoerd, maar wat betreft de inboedel is het een verzekeringskwestie, maar niet iedereen heeft een inboedelverzekering. Bo-Ex probeert hierbij te helpen. Ook is er nog een schade aan een plafond die gerepareerd moet worden.

Communicatie

De werkzaamheden zijn volgens de woningcorporatie zeker niet gestopt. "Voor de laatste zaken worden nu afspraken gemaakt tussen onze verzekeraar en onze aannemer. Bewoners zijn hierover geïnformeerd." Bo-Ex zegt zich niet te herkennen in klachten dat de corporatie onvoldoende communiceert. "Wij doen er alles aan om in contact te komen en te blijven. Ook vandaag was dat weer het geval."
Dat bewoners het rapport pas hebben kunnen inzien na een Wob-verzoek betekent volgens Bo-Ex niet dat het geheim was. "Alle stukken zijn gedeeld met de gemeente en Bouw & Woningtoezicht, maar het is niet gebruikelijk dat een rapport als dit wordt verstrekt aan huurders."

Aanslag

De aanslag in het appartementencomplex was zeer waarschijnlijk specifiek gericht op één van de bewoners. Vanwege een vermoedelijke link met de georganiseerde misdaad sluit, sloot de gemeente de betreffende woning voor drie maanden. Voor de explosie werd een 26-jarige man aangehouden, maar hij kwam later weer vrij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.