Instellingen

ANVR kijkt uit naar mogelijke versoepeling verre buitenlandreizen

© Ab Donker
LEUSDEN - Voor de meeste mensen zit de vakantie er net op, maar mogelijk kunnen Nederlanders in de herfstvakantie nog even naar de tropische zon. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt volgens De Telegraaf aan een versoepeling voor reizen buiten Europa. Bijna de hele wereld staat nu nog op oranje, maar daar komt mogelijk verandering in.
Voor Frans Oostdam, directeur van de ANVR, is het een opluchting. De reisbranchevereniging, die gevestigd is in Leusden, maakt zich al langer hard voor versoepelingen. De sector heeft het namelijk zwaar te verduren gehad door de coronamaatregelen.
"Er zijn 196 landen in de wereld. Daarvan zijn er maar dertig open. De rest staat op oranje", zegt Oostdam op Radio M Utrecht. Dat wil volgens de ANVR-directeur trouwens niet zeggen dat mensen zich aan dat advies houden. "Veel mensen gingen het afgelopen jaar gewoon toch op vakantie. De enige partij die zich aan die reisadviezen houdt, is de reissector."
In die sector zijn duizenden bedrijven gespecialiseerd in reizen naar verre landen en die kunnen al bijna twintig maanden niets. "Dan kun je nog zo veel steun krijgen, maar die ondernemers willen gewoon zaken doen."

Een aflopende zaak

En zelfs die steun is een aflopende zaak. Per 1 oktober zullen de reisbureaus weer op eigen benen moeten staan. Dan zou het schuren als de overheid daar niet de mogelijkheid toe geeft door de wereld op slot te houden, vindt Oostdam. "De andere kant van de medaille is dat de overheid ons de gelegenheid moet geven om normaal zaken te kunnen doen. Daarvoor moet de wereld op geel."
Maar de trend van het afgelopen jaar is toch dat men de vakantiebestemming wat dichter bij huis zoekt. Zit men wel te wachten op verre reizen? "Ons vertrouwen in reizen is toch wat aangetast", zegt Oostdijk. "Het zal dus niet om honderdduizenden mensen gaan die nu naar het buitenland afreizen. Maar als mensen dat willen dan moeten ze dat kunnen doen. Dat is voor onze branche ook echt een lifeline om niet in het zicht van de haven te stranden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.