Unieke archeologische vondst bij nieuw Utrechts Werelderfgoed

UTRECHT - Wederom een unieke archeologische vondst in Utrecht: een geschutspijl met ijzeren punt en een houten schacht. De Romeinse objecten zijn nog niet eerder in zo'n complete staat aangetroffen. In Syrië werden ooit soortgelijke pijlen opgegraven, maar die waren niet intact.
De objecten werden twee jaar geleden al gevonden, maar vandaag pas door de gemeente bekend gemaakt. In de tussenliggende tijd werden de vondsten geconserveerd.
De vondsten worden vandaag gepresenteerd.
De vondsten worden vandaag gepresenteerd. © ANP
Verder vonden de archeologen behalve een palingfuik, complete gereedschappen zoals messen en een bijl, ook twee stellen hoofdtuig van cavaleriepaarden. Die voorwerpen leren ons meer over de uitrusting en aansturing van de paarden in de Romeinse tijd. Ook kruiken, sieraden en een amfoor waarin vissaus uit Pompeji zat, behoren tot de gevonden stukken.
"Deze pijl is uniek", stelt archeoloog Nils Kerkhoven. "Er is maar één complete pijl uit de Romeinse tijd teruggevonden en dat is deze. Hij is heel goed bewaard gebleven. Zoals je de pijl hier ziet liggen is hij eigenlijk ook gevonden."
Archeoloog Nils Kerkhoven legt uit waarom deze vondst zo bijzonder is
Komende zaterdag, op open monumentendag, worden de historische objecten tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd. Daarna gaan ze voorlopig weer in depot.
Het terrein waar de ontdekking is gedaan, maakt deel uit van de Neder-Germaanse Limes. Die oude Romeinse grens is afgelopen zomer samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Daarmee heeft Utrecht maar liefst drie Werelderfgoederen op haar grondgebied. Er is voor zover bekend geen enkele andere gemeente ter wereld met zoveel Werelderfgoed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.