RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoorters snappen geen drol van overvolle hondenpoepbakken: 'Hier betaal je geen hondenbelasting voor'

AMERSFOORT - Voor strandgangers en parkbezoekers is deze zonnige septemberdag heerlijk, voor Amersfoortse hondenbezitters is het een verschrikking. De afgelopen dagen vallen er op sociale media meerdere berichten te lezen van boze viervoeterbaasjes die in de Keistad tegen volle, dampende hondenpoepbakken aanlopen. "Hier betaal je geen hondenbelasting voor", aldus buurtbewoner DaniŽl van den Brink.

Van den Brink loopt iedere dag een ronde tussen Kattenbroek en Hoogland, maar ziet geregeld dat de bakken waar hij de bolussen van zijn viervoeter in moet dumpen overvol zitten. "Het komt vaker wel voor, dan niet", stelt hij. "En ik ben het op een gegeven moment wel beu, zeker met dit warme weer."

'Merendeel van de tijd overvol'
DaniŽl stelt dat hij samen met zijn buren geregeld meldingen in de meldingsapp van de gemeente doet, maar dat het poepprobleem zich blijft voordoen. "Het kan altijd een keer gebeuren, maar het merendeel van de tijd zitten ze overvol en zijn de zakjes op." En een andere buurtbewoner: "Mensen gooien het nu ook onder de bakken. Als ik mijn kinderen naar school breng ruik je het, en met die warmte zitten er ook allemaal vliegen bij."


Ook de gemeente herkent het probleem, voornamelijk op de plek waar DaniŽl zijn rondje loopt. "In Hoogland en Kattenbroek hebben we wat meer meldingen gehad", stelt woordvoerder Joost Mulder. "Als bewoners een melding doen, gaat die direct naar de aannemer die de bak dan binnen afzienbare tijd gaat legen." Volgens de gemeente moet dat dan binnen twee dagen geregeld zijn.

Gemeente belooft beterschap
Volgens DaniŽl, die sinds een jaar in Amersfoort woont en daar naar eigen zeggen voor het eerst hondenbelasting betaalt, zijn er al vaker meldingen gedaan over de poepoverlast. "Via de app krijg je dan terugkoppeling, zo van: 'We hebben de onderaannemer aangesproken op de problemen en hebben verbetering beloofd.' Maar vervolgens zie je dit."

In de stad zijn vier aannemers actief die over de hele stad zo'n drie keer per week in totaal vierhonderd bakken legen, mits ze voor tachtig procent volzitten. "Dat zijn 1200 bakken per week. Als een aannemer zich niet aan de afspraken houdt, gaan we met hem in gesprek", aldus Mulder. "En in de contracten zijn boeteclausules opgenomen. Als een aannemer zich niet aan de gemaakte afspraken maakt, gaat dat hem geld kosten."

DaniŽl begrijpt inmiddels zijn buurtbewoners die de zakjes op of onder de bakken leggen, want zelf moet hij zo'n driekwartier met een zakje warme uitwerpselen naar huis lopen. De gemeente belooft beterschap. "De wijkbeheerder is nu in gesprek met de aannemer en we zullen extra gaan controleren. En blijf eventuele overlast vooral melden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -