Instellingen

Student stopt bij Utrechtse studentenvereniging Unitas na 'incident'

Het gebouw van Unitas.
Het gebouw van Unitas. © Google Streetview
UTRECHT - Een bericht op Twitter van een aspirant-lid van de Utrechtse Studentenvereniging Unitas heeft veel stof doen opwaaien. De vrouw liet op sociale media weten dat er geslagen zou zijn tijdens de ontgroening en dat er mensen flauw vielen. Unitas herkent zich niet in het verhaal.
"Er werd met borden gegooid waarvan een scherf in m'n oog is gekomen, er is iemand geslagen en als mensen flauwvielen werd er gezegd niet kijken. Dit gaat me te ver voor een ontgroening dus ik ben gestopt."
Deze tweet werd vorige week donderdag gestuurd. Naar eigen zeggen stopte de studente met de ontgroening vanwege deze incidenten.

'Een zogenaamde ruzie'

Unitas heeft contact opgenomen met de vrouw om haar verhaal te horen. De studente heeft haar verhaal niet uit eigen beweging bij hen gemeld. Unitas heeft direct melding gedaan bij de Adviescommissie Introductietijd Utrecht (AIU) en die hebben vervolgens geconcludeerd dat er geen sprake was van een incident. "Ze heeft zelf niet gezien dat iemand is geslagen."
De vereniging heeft wel een idee hoe deze verhalen konden ontstaan. "Het enige waar dit naar kan refereren is een interactie waarbij twee leden van verschillende groeperingen zogenaamd ruzie krijgen waarbij de vraag is hoe de aspirant leden hierop reageren. Dit is afgesproken werk", aldus Unitas.
De aankomend studente pretendeerde ook dat haar is gevraagd om te zwijgen over het incident. Ook dat ontkracht Unitas. Ze heeft ook niet gereageerd op het verzoek van RTV Utrecht om te vertellen hoe het zit.

'We willen van dit soort situaties leren'

Unitas herkent ook niet dat mensen zijn flauw gevallen. "Daar zijn geen meldingen van geweest." Ook over een scherf in het oog, weet de vereniging niks. "We weten wel dat één van de aanwezige leden op het kamp tijdens de kennismakingstijd (KMT) een bord op zijn eigen hoofd heeft kapotgeslagen; dit zal niet meer gebeuren. We streven ernaar om het KMT zo goed en veilig mogelijk te organiseren, we willen altijd van dit soort situaties leren."
De Universiteit Utrecht is over het algemeen tevreden over de kennismakingsperiode, zoals de ontgroeningen tegenwoordig genoemd worden. "In het algemeen heeft de AIU de indruk dat de besturen hun verantwoordelijkheid serieus nemen, er een grote bereidheid is om te melden, en men wil zorgen voor een goede verenigingscultuur en kennismakingstijd", aldus de Universiteit.
Ontgroeningen staan al jaren ter discussie vanwege incidenten. In 2017 is naar aanleiding van een uitzending van Rambam de subsidie van studentenvereniging UVSV opgeschort. Ook ging het onlangs mis in Amsterdam, waarna het Amsterdamsch Studenten Corps besloot met de ontgroening te stoppen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.