Groene dominee Sam dolblij met klimaatoproep van de paus: 'Eindelijk wordt ook het groene woord gepredikt'

AMEIDE - Al jaren probeert groene dominee Sam Janse kerken óók het 'groene' woord te laten verkondigen. Dat de drie leiders van de grootste kerkgenootschappen van de wereld nu een gezamenlijke oproep doen tot vergroening, is iets waar de Ameidenaar van droomde. "Dit vind ik toch een partij prachtig, zeg."
Sam Janse (71) was altijd al dominee, maar jaren terug plakten anderen daar ook nog het woordje 'groene' voor. Want: de predikant gooide zijn leven drastisch om. Zijn auto ging weg, er werd geen vliegtripje meer geboekt en zijn douches werden altijd koud. "Als je er voor gaat, moet je het wel gelijk goed doen, zeg ik altijd maar."
Groene dominee Sam is in zijn nopjes met de oproep van de paus

'Dringend'

Het kwam gek genoeg door een tripje naar Drenthe, vertelt hij. "Langs de weg stond een bord waar op stond: gaat het milieu u ook ter harte, waarom rijdt u hier dan nog? En toen dacht ik: warempel, dit moet ik inderdaad veranderen."
Janse preekt niet altijd groen, zegt hij met een knipoog. "Nee, mensen moeten er niet gek van worden, hè. Terwijl het nu zo dringend is dat ik vind dat ik me er gewoon over móét uitlaten."
Dominee Sam Janse kweekt ook eigen groente en fruit.
Dominee Sam Janse kweekt ook eigen groente en fruit. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Maar dat zelfs tot de paus aan toe kerkelijke leiders een oproep zouden doen over het klimaat, had hij niet helemaal aan zien komen. In een verklaring schrijven paus Franciscus, oosters-orthodox patriarch Bartholomeüs en de Anglicaanse aartsbisschop Justin Welby dat "we moeten kiezen voor een ander leven". Samen staan de drie overigens aan het hoofd van kerken met zo'n 1,8 miljard gelovigen. "Dus je kunt je voorstellen wat dit betekent", zegt Janse.
Hij kan nauwelijks verhullen hoe erg hij in zijn nopjes is. "Ik roep al tijden dat we ons hard moeten maken voor het klimaat. Dat gaat ook samen met ons geloof. Daarin zeggen we: zorg goed voor de door God gegeven aarde. Maar waarom doen we dat dan niet allemaal?"
In ons geloof zeggen we: zorg goed voor de door God gegeven aarde. Maar waarom doen we dat dan niet allemaal?
Sam Janse, groene dominee
Zelf is Janse - niet zoals bijvoorbeeld de katholieke paus - protestants. "Maar weet je? Dat maakt nu dus allemaal niks uit. Het gaat erom dat de boodschap naar zo veel mogelijk mensen overkomt. Want het klimaat is van ons allemaal. De wereld is van iedereen. Dus ik hoop dat wie dan ook, of je nou gelooft of niet, een beetje extra gaat letten op deze mooie aarde."

Tweedehands-shop

Voor wie tips wil hebben: de groene dominee eet zelf vegetarisch, loopt met een prikstok langs de weg en koopt vrijwel nooit nieuwe spullen. Ook kweekt hij in zijn tuintje eigen groente en fruit. "Doe wat je kan voor het klimaat. En denk na: heb ik dat nieuwe truitje echt nodig of kan ik ook naar een tweedehands-shop."
Even begint hij te lachen. "Ja, dit zullen mensen wel cliché vinden, maar hier komt het: kijk om je heen en besef dat je niet veel nodig hebt om een ontzettend mooi leven te hebben. Zo help je ook nog eens het klimaat."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.