Weinig uitzicht voor Utrechts gezin in Kabul: 'Het is nu een soort raadsel'

PROVINCIE UTRECHT - De vader van het Utrechtse gezin dat nog steeds in Kabul is, weet het ook even niet meer. "Sigrid Kaag is naar Qatar geweest, maar nu vraag ik me ook af hoe het verder gaat. We horen niks, of er een deal is of wat ze willen doen, het is lastig. Mijn vrouw belt vaak en zegt dat de kinderen terug naar huis willen." In juli gingen ze op familiebezoek in verband met ziekte. Meer details worden er om veiligheidsredenen niet gegeven.
Hij vertelt dat ze nog steeds veilig bij familie zitten in Kabul, maar bijvoorbeeld niet naar buiten gaan. Soms willen ze niet eens naar een bepaalde kamer. "Toen er werd geschoten buiten, vlak nadat de laatste Amerikanen het land hadden verlaten, werden ze bang en renden naar een andere kamer. Nu willen ze soms niet meer terug naar die ene kamer, omdat ze dan meteen weer aan die schoten moeten denken buiten."
Eric Schouten over de actuele situatie
Ze zitten in angst en wanhoop en moeten wachten, daar in Kabul. Ze willen terug naar hun normale leven, maar zitten vast en er is geen vooruitgang. De stress stopt niet, ook de vader kan zich hier in Nederland niet op zijn werk concentreren dat op hem wacht. "Ik kan niet eens echt naar de stad. Als ik daar ben, denk ik meteen, wat doe ik hier? Ik moet mijn kinderen naar huis halen. Het is vermoeiend, de wereld staat stil. En op zich zitten ze veilig, maar hoe veilig is het in een oorlogszone?"

Geen perspectief

Nog steeds hebben ze contact met Buitenlandse Zaken. Die zijn volgens de vader alle mogelijkheden aan het onderzoeken hoe ze de achtergebleven gezinnen kunnen evacueren. "Het is nu een soort raadsel geworden, je kan niet raden wat er echt aan de hand is."
"Op dit moment zijn de perspectieven voor de gezinnen eigenlijk nul." Dat zegt Eric Schouten, die met zijn bedrijf dyami en een aantal vrijwilligers Nederlanders helpt die in Kabul zijn achtergebleven. Hij is nog steeds met veel van hen in contact. "De afgelopen weken is er niet veel gebeurd, de mensen zijn in paniek geraakt, want ze konden niet meer weg komen. Wij praten met rond de zestig Nederlanders, waarvan zesentwintig kinderen. We moeten ze vooral helpen met hun mentale weerbaarheid, en met ondersteuning bij bijvoorbeeld medicijnen.
Zeker stellen dat ze die krijgen, want daar is ook een tekort aan. Maar wegkomen is nu op dit moment even geen optie. Veel van deze mensen hebben een veilige plek opgezocht, maar niet iedereen kan bij familie blijven. In Kabul verslechtert de situatie eigenlijk alleen maar. De Taliban kondigt nu veel meer regels af die negatief zijn voor de mensen die daar zijn. En ze worden wat agressiever, dan merken we ook".

Diplomatie

Via de diplomatieke weg wordt er naar oplossingen gezocht. Ook door de diverse overheden, maar eigenlijk zijn de grenzen helemaal dicht, zegt Eric. "We proberen mensen te kalmeren. Het is echt een oorlogsgebied. Je moet het eigenlijk vergelijken met bezet Europa ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Mensen kunnen vaak het huis niet uit, want ze worden gezocht. En ze zitten in kleine kamertjes met soms wel tien mensen."
Wat hij dan nog wel kan doen? Dagelijks in contact komen en logistiek proberen te ondersteunen. "We hebben daar een netwerk opgebouwd. Maar het gaat ook gewoon om het in gesprek blijven en de mensen aansporen om in contact te blijven met de Nederlandse autoriteiten."
Eric is inmiddels een crowdfunding gestart om met zijn werk door te kunnen gaan. "Ik ben een klein bedrijf. Wij hebben wel de expertise en we hebben gewoon geld nodig om te zorgen dat we dit kunnen blijven volhouden."
De vader van het Utrechtse gezin blijft hopen en wil er alles aan doen, maar zegt ook: "Ik weet niet meer waar ik nog hulp moet vragen om mijn gezin terug te halen uit Afghanistan."

Toch een vliegtuig

Hoe snel er weer een kans komt voor hen, is nog onduidelijk. Donderdagmiddag is wel een vliegtuig vertrokken met daarin 200 mensen met een buitenlands paspoort. In het vliegtuig zitten dertien Nederlanders, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar het Utrechtse gezin zit daar niet bij.
Dat er wel weer mensen weg kunnen, is goed nieuws, laat Eric via de telefoon weten. "Maar voorlopig mogen alleen Nederlandse paspoorthouders weg. Gecombineerde gezinnen helaas niet, volgens Taliban policy, dus dit is alleen voor sommigen een uitkomst. Maar elke stap is fijn natuurlijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.