Van Dijk pakt EK-zilver bij tijdrijden. 'Met vertrouwen richting WK'

© Orange Pictures
WOERDEN - Wielrenster Ellen van Dijk is op de EK in Trento tweede geworden op de tijdrit. De Europese titel ging naar de Zwitserse Marlen Reusser, die ruim 19 seconden sneller was dan de Woerdense. Het brons was voor de Duitse Lisa Brennauer, die ruim een minuut moest toegeven op de winnares.
De 29-jarige Reusser is de opvolgster van Anna van der Breggen, die er niet bij was in Trento. Ook Annemiek van Vleuten ontbrak in Italië. Riejanne Markus werd vijfde, op 1.43,18 van Reusser. De rensters moesten een parcours van 22,4 kilometer afleggen.
Vorig jaar moest Van Dijk (34) ook al genoegen nemen met het zilver. Van 2016 tot en 2019 veroverde ze vier keer op een rij de Europese titel tijdrijden. Twee weken geleden werd Van Dijk ook door Reusser afgetroefd in de tijdrit van de Ladies Tour. Het goede gevoel gold niet de kleur van de medaille. "Wat dat betreft lag de lat hoog. Maar ik ben wel tevreden over hoe het ging", vertelde de 34-jarige Woerdense. "Het kan altijd beter, maar ik hoef er niet dramatisch over te doen dat het geen goud is geworden."

Topvorm komt nu pas in zicht

Van Dijk, wereldkampioene tijdrijden in 2013, kwam naar eigen zeggen beter dan ooit uit de winter, maar liep in het voorjaar tegen een coronabesmetting aan. "Een rottijd en het heeft wel even geduurd voordat ik weer op het gewenste niveau was. Eigenlijk is het nu pas bijna zo ver. Het was balen: ik had zo hard getraind in de winter omdat ik hoopte op deelname aan de Olympische Spelen." Ze won, eenmaal hersteld, alleen nog de proloog van de Ronde van België en werd onder meer tweede op het NK (achter Anna van der Breggen) en in de Ladies Tour, waar Reusser haar ook te snel af was. "Ik wist dat ik haar hier moest kloppen. Ze rijdt zeker de laatste tijd heel sterk."

Toewerken naar WK

Over anderhalve week neemt ze voor de dertiende keer deel aan de tijdrit op de WK. "Er ligt een mooi parcours voor mij, zo plat als een pannenkoek. Het is de wedstrijd waar ik naartoe heb gewerkt." Ze verwacht opnieuw Reusser als concurrente, naast Annemiek van Vleuten die de tijdrit op de EK liet schieten. Vier keer haalde Van Dijk het podium op een WK. In België lonkt voor de renster van Trek-Segafredo een nieuw succes. "Ik ben beter dan vorig jaar, dat zie ik ook aan de wattages die ik trap. Ik haal hier ook een gemiddelde van bijna 49 kilometer per uur. In een trainingsweek volgende week thuis hoop ik nog net iets beter te worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.