Oproep aan kabinetsformateurs: 'Doe als de sodemieter iets voor de biodiversiteit'

LAGE VUURSCHE/SOEST - Natuur- en milieuorganisaties roepen politici in Den Haag op om bij de kabinetsformatie planten en dieren hoger op de agenda te zetten. De afgelopen jaren is het aantal soorten in de Nederlandse natuur fors afgenomen, betogen ze.
Marc Scheurkogel (l.) en boswachter Tim van den Broek in het Soesterveen.
Marc Scheurkogel (l.) en boswachter Tim van den Broek in het Soesterveen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Elf organisaties, waaronder Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, IVN en Greenpeace, eisen in een publiekscampagne dat de formateurs meer aandacht geven aan de natuur. In het zogenoemde bouwstenendocument dat onderhandelaars van VVD en D66 deze zomer opstelden staat volgens hen niets over de alarmerende toestand waar onze flora en fauna in terecht zijn gekomen. Zo stevenen we volgens hen niet af op een regeerakkoord, maar op een 'negeerakkoord'.

Boomleeuweriken, roodborsttappuiten en een raaf

"We zien hier een prachtig gebied, maar het kan veel mooier", zei Marc Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland vanmorgen vroeg op Radio M Utrecht. Hij nam verslaggever Robert Jan Booij mee naar de hei achter Paleis Soestdijk. Zo tussen het broedseizoen en de vogeltrek vind je er nu wat minder vogels, maar je zou er in het goede seizoen boomleeuweriken, roodborsttapuiten en af en toe een raaf moeten kunnen zien.
Probleem is dat je tussen de paarse heide steeds meer groen ziet opschieten. "Het is helemaal vergrast," aldus Scheurkogel. "Je ziet het in veel heidegebieden in ons land. Dat komt door 'stikstofdeductie', ingewikkelde scheikundige verbindingen door stikstof die neerslaat. Door die vergrassing kunnen andere plantensoorten minder goed groeien. Je krijgt daardoor minder insecten en dat heeft dan direct zijn weerslag op het aantal vogels dat hier zou kunnen leven."

Crisis

"Dit weten we al", voegde boswachter Tim van den Broek van Natuurmonumenten toe, "en al vrij lang ook. Daarom moet er eindelijk eens wat gebeuren. Heel kort gezegd is onze boodschap: Doe als de sodemieter iets voor de biodiversiteit. Er is een klimaatcrisis, er is een coronacrisis en daarbij moeten we niet vergeten dat er een enorme biodiversiteitscrisis is. Daar moet nu stante pede wat aan gebeuren."
Marc Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland op de heide bij Lage Vuursche.
Marc Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland op de heide bij Lage Vuursche. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Het stikstofprobleem waar iedereen zijn mond vol van heeft is een van de zaken die echt moeten worden aangepakt", aldus Van den Broek. "Het zou mooi zijn als het hier nog paarser wordt en de vogelrijkdom en andere diersoorten weer volledig terugkeren en niet alleen maar die gaaien."

Levendbarende hagedisjes

Ook bij het Soesterveen, een voor het publiek afgesloten natuurontwikkelingsgebied een paar kilometer verderop, heeft de natuur meer nodig dan plaatselijke maatregelen. De bodem staat grotendeels onder een laag water, er groeien veenmossen en vleesetende plantjes en het is in de wijde omtrek de enige plek waar nog levendbarende hagedisjes leven. Maar de vraag is volgens Van den Broek hoe lang nog.
De grondwaterstand is cruciaal voor het bijzondere gebied bij Soest, legde Van den Broek op de radio uit. "Als het water te hoog zou staan kan er geen veen ontstaan. We willen juist heel graag dat het hoogveen zich hier herstelt. Honderd jaar geleden was het nog een parel, maar sindsdien is het gebied ontgonnen. We staan hier in het laatste restant."
Lokaal proberen het hoogveengebied te behouden is volgens de boswachter vechten tegen de bierkaai, omdat het water er aan alle kanten uitloopt. "Het is een voorbeeld voor veel natuurgebieden in Nederland. We proberen als beheerder koste wat kost de natuur overeind te houden maar er is meer nodig."

Klimaatverandering

Van den Broek wil dat in de formatiegesprekken in Den Haag de natuur hoger op de agenda komt te staan. "De biodiversiteit in Nederland holt al jaren achteruit. De laatste decennia hebben we tientallen procenten aan vliegende insecten verloren. En zeker met de klimaatverandering is het belangrijk dat je om natte gebieden als het Soesterveen een robuuste cirkel aanlegt, zodat je de waterhuishouding op orde brengt."
Met die robuuste cirkel doelt Van den Broek op een bufferzone met een hoge grondwaterstand met bijvoorbeeld zogenoemde 'extensieve' landbouw die weinig ingrijpt in de natuur. Daarmee kan het natuurgebied extreem droge periodes zoals die van de afgelopen drie jaar overleven. "Je kunt wel dammetjes plaatsen, maar dan houd je alleen daar het water vast. Je moet grotere zones hebben."

Uitgelekt kabinetsplan

Het uitgelekte kabinetsplan om boeren in de omgeving van kwetsbare natuur voor miljarden euro's te onteigenen vindt Van den Broek daarom een stap in de goede richting. "Maar de vraag is nog of het doorgaat en die miljarden zijn bedoeld voor internationaal beschermde natuurgebieden in Nederland. Het Soesterveen hoort daar niet bij. Dat heeft daar dus helemaal niets aan."
Of de oproep van de natuur- en milieuorganisaties aan de formerende partijen direct effect heeft is overigens nog maar de vraag. In Den Haag is afgelopen zomer door zes politieke partijen gezocht naar mogelijkheden om een meerderheidskabinet te vormen. Dat is tot nu toe niet gelukt, omdat een aantal onderhandelaars de samenwerking met bepaalde partijen uitsluit. VVD'er Johan Remkes is aangesteld om als nieuwe informateur schot in de zaak te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.