OM wil celstraf voor vrouw na bloedbad in Langbroek vanwege vreemdgaan

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
LANGBROEK - Zij woonden begin 2018 pas een paar weken samen in Langbroek toen een ruzie over ontrouw uitdraaide op een gruwelijk bloedbad. Het grote keukenmes waarmee Elena G. haar partner J. toetakelde, wist hij te bemachtigen en daarmee stak hij volgens het Openbaar Ministerie om zichzelf te verdedigen.
Ze werden beiden met zware verwondingen opgenomen in het UMC Utrecht. "Het is een wonder dat ze het hebben overleefd", klonk het vandaag in de Utrechtse rechtbank. Daar stond de 59-jarige Elena terecht voor poging tot moord of doodslag op haar toenmalige vriend.
Hij heeft mij bedrogen. Ik wil geen hulp, het hoeft niet meer.
Verdachte

Bedrogen

In de nacht van 9 januari 2018, wordt de politie gebeld door geschokte buren van het stel. In de huiskamer van de buren treffen agenten de hevig bloedende J. aan met messteken over zijn hele lichaam. Naast de slechts in boxershort geklede man ligt een groot keukenmes. "Ik ben gestoken en ik heb teruggestoken", zegt de gewonde man. De agenten beseften meteen dat zich in een huis verderop een drama had afgespeeld.
In de keuken van het stel vindt een van de agenten de zwaargewonde Elena in een plas bloed, met naast haar een met bloed besmeurd Boeddha-beeld. "Hij heeft mij bedrogen. Ik wil geen hulp, het hoeft niet meer", weet zij nog uit te brengen.

Ruzie

In het ziekenhuis vertelt J. aan de politie dat hij ruzie met Elena had gekregen, omdat hij vreemdging. Zij werd boos en wilde zijn telefoon bekijken, omdat hij met een andere vrouw zat te appen. Omdat hij er genoeg van had om door haar gecontroleerd te worden, besloot hij de relatie te beëindigen. Hij pakte gelijk zijn laptop om voor haar een ander huis te zoeken en wilde niet meer bij haar slapen, maar op een luchtbed in zijn werkkamer.
Toen hij even later de badkamer uitkwam, zou Elena hem van achteren in zijn hals hebben gestoken. Er volgde een worsteling op de overloop waarbij hij nog meer steken opliep. Nadat ze samen de trap af waren getuimeld, was hij naar de keukendeur gelopen om het huis uit te vluchten. Maar Elena zou hem met een Boeddhabeeld hebben aangevallen. Om zich te verweren had hij het mes gepakt en haar zes keer hebben gestoken.

Zelfmoord

Ook Elena zei dat de ontrouw van J. aanleiding was geweest voor de ruzie. Ze was wanhopig, omdat zij haar huis en praktijk in Veenendaal voor hem had opgegeven en nu alles kwijt zou raken. Maar over de aanval met het mes vertelde zij steeds een ander verhaal. Tijdens de eerste verhoren in 2019 beweerde zij dat ze de telefoon van J. met het mes wilde vernielen en zij elkaar tijdens een worsteling per ongeluk hadden gestoken.
J. zou het mes te pakken hebben gekregen en van de trap zijn gevallen. Toen Elena naar beneden liep, zou hij haar van achteren hebben neergestoken. In de rechtszaal kwam Elena vandaag snikkend en met gebroken stem met een nieuwe versie van haar verhaal. Zij wilde in bed bovenop het mes gaan liggen, omdat zij niet langer wilde leven.
Toen ze langs de badkamer liep zou haar vriend haar boos aan de kant hebben geduwd. In een reflex zou zij hem toen in zijn hals hebben gestoken, waarna de worsteling volgde. Ze zou dit verhaal niet eerder hebben verteld, omdat zij zich schaamde voor haar lafheid.
Naar de gevangenis gaan, dat gaat mij niet lukken.
Verdachte

Ongeloofwaardig

Volgens de officier van justitie is de verklaring van de vrouw ongeloofwaardig. Aan de verwondingen van J. is te zien dat hij van achteren is gestoken en dat dit niet tijdens een worsteling is gebeurd. Op de overloop en de trap is alleen zijn bloed aangetroffen. Elena zegt dat haar eigen verwondingen mogelijk werden gestelpt door de dikke trui die zij droeg, maar toen zij door de politie werd gevonden droeg zij een mouwloos hemd. Volgens het OM is bewezen dat zij de man in een plotselinge opwelling wilde doden.
De officier hield er rekening mee dat de vrouw zelf blijvend letsel heeft opgelopen en door ervaringen eerder in haar leven is getraumatiseerd. Ook had de zaak ruim anderhalf jaar geleden al afgehandeld moeten worden. Het OM eist vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Elena mag geen contact met haar ex hebben en zou hem ruim 20.000 euro schadevergoeding moeten betalen.

Psychische overmacht

De verdediging vroeg de rechtbank om Elena vrij te spreken. Volgens haar advocaat was er sprake van psychische overmacht toen zij haar wanhoopsdaad beging. Haar verklaring is geloofwaardig en op die van haar ex-vriend is wel wat aan te merken. Zo is J.'s bloed op Elena's bed gevonden, terwijl hij zegt dat hij daar niet is geweest. Ook is er geen bewijs dat hij werd aangevallen met het Boeddhabeeld. Het bloed op het beeld is niet onderzocht en uit zijn verwondingen valt het ook niet met zekerheid op te maken.
Nadat zij ruim drieënhalf jaar geleden uit het ziekenhuis kwam, mocht Helena in vrijheid haar proces afwachten. "Naar de gevangenis gaan, dat gaat mij niet lukken", zei de vrouw tijdens de zitting tegen de rechters. Die nemen twee weken de tijd om tot een beslissing te komen en doen op 23 september uitspraak.