Advocaten: kroongetuige Caloh Wagoh vertelt steeds ander verhaal

Enkele Eris-verdachten
Enkele Eris-verdachten © ANP / Aloys Oosterwijk
Provincie Utrecht - De advocaten in het Caloh Wagoh-proces hebben de kroongetuige donderdag opnieuw gewezen op gaten in zijn geheugen. Tony de G. heeft belastende verklaringen afgelegd over moorden en moordpogingen die door hem of met zijn medeweten zouden zijn gepleegd. Hij heeft echter op verschillende momenten andere verhalen verteld, hielden diverse advocaten hem voor.
De advocaat van hoofdverdachte Greg R. - hij wordt gezien als een soort godfather en prominent lid van de motorclub - vroeg de kroongetuige naar het moment dat hij hoorde dat een Turkse man geliquideerd moest worden. "Bij een verhoor afgelopen januari zei u dat u het niet meer wist. Vandaag zegt u ineens met grote stelligheid dat u het wel weet", aldus advocaat Christian Flokstra.

Geheugen aangetast

"Ik heb moeite om dingen in een bepaalde tijd te plaatsen", reageerde de kroongetuige. Advocaat Flokstra vroeg zich al eerder hardop af of het drank- en drugsgebruik van De G. wellicht zijn geheugen heeft aangetast.
Ook over de reden waarom de Turkse man, Zeki Yumusak, dood moest, zou De G. wisselende verhalen hebben verteld. Donderdag vertelde de kroongetuige dat Yumusak iets had gestolen, "volgens mij geld en drugs". Op eerdere momenten had hij verteld dat hij de reden voor de liquidatie niet wist. Het was de bedoeling dat De G. Yumusak zou doodschieten, volgens hem in opdracht van Greg R., medehoofdverdachte Delano R. en "een Turkse man".
De kroongetuige voerde wel een voorverkenning uit, maar vluchtte vervolgens naar Spanje omdat hij de liquidatie niet wilde uitvoeren. "Ik had toen al besloten: ik ga weg en laat alles achter me." Uiteindelijk werd de man alsnog in Rotterdam op 25 juli 2017 vermoord. Het is niet duidelijk wie de schutter was.

Jaïr Wessels en Hakim Changachi

De Eris-zaak gaat over vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Een daarvan is de liquidatie van Jaïr Wessels bij het station in Breukelen in juli 2017. Ook de vermoedelijke vergelding voor de vergismoord in Utrecht op Hakim Changachi begin januari 2017 komt aan bod. De man die bij de moord in Overvecht als chauffeur zou hebben gefungeerd, werd later die maand in Amsterdam omgebracht.
Hoofdverdachte in Eris is Delano 'Keylow' R., voorman en oprichter van de inmiddels door de rechter verboden motorclub. Hij zou hebben gefungeerd als moordmakelaar voor onder anderen Ridouan T. De vermeende topcrimineel is geen verdachte in Eris, wel in het andere grote liquidatieproces Marengo. Dat gaat volgende week weer verder na een zomerstop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.