Insprekers over Paleis Soestdijk: 'Maak van Baarn geen attractiepark'

BAARN - Het is een megaklus voor de gemeenteraad van Baarn: beslissen over de toekomst van Paleis Soestdijk. Het dikke en ingewikkelde dossier bevat enorm veel informatie over de plannen voor het paleis. Toch is niet iedereen er gerust op dat de gemeenteraad hiermee de juiste beslissing zal maken. Daarom grepen meer dan veertig mensen en organisaties de afgelopen dagen de kans om de gemeenteraad toe te spreken.
De vastgoedontwikkelaar, die het landgoed in 2017 kocht, wil het paleis gebruiken om te "laten zien waar Nederland goed in is". Om het plan financieel rond te krijgen, wil de eigenaar evenementen op het landgoed organiseren en er een hotel en woningen bouwen. Hierdoor vrezen omwonenden voor veel overlast door geluid, toenemend verkeer en schade aan de natuur. "Er wordt een pretpark gebouwd op Soestdijk", stelde John Strating, één van de insprekers.
Wat is er aan het hand met Paleis Soestdijk, in 2 minuten.

Natuur

Het meest genoemde aspect tijdens de inspreekavonden is toch wel de natuur. Veel omwonenden, maar ook organisaties als Natuurmonumenten en Utrechts Landschap maken zich grote zorgen. De bouw van een woonwijk in het oude bos zou voor verstoring van de natuur zorgen. Ook het hotel, het toenemende verkeer en de geplande evenementen zouden veel schade kunnen aanrichten. "We maken ons zorgen om deze megalomane plannen in het Borrebos", vertelde Marianne Dutman namens Stichting Behoud het Borrebos. "En ook het Baarnse Bos wordt bedreigd."
De gemeenteraad zou zich daar volgens de kritische insprekers niet van bewust zijn. Zo is er volgens hen geen onafhankelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de natuur en wordt de natuur onvoldoende gecompenseerd. "De natuur is de belangrijkste kwaliteit van het landgoed", legde Garmond Ruighaver uit namens de klankbordgroep die zich heeft verdiept in de plannen. "Er is gewoon een PR-persoon aan het werk gezet om mensen zand in de ogen te strooien", sprak Paul Bosch van Drakestein namens Stichting Natuur en Landschap Lage Vuursche.

Verkeer

Ook de verkeerssituatie op de wegen rondom het paleis zijn een grote zorg voor omwonenden. Zij vertelden dat de Amsterdamsestraatweg, die voor het paleis langs loopt, nu al erg druk en gevaarlijk is. Als verkeer toeneemt, door woningbouw en omdat er veel bezoekers naar het paleis komen, dan wordt het alleen maar erger. "Er ontstaat een levensgevaarlijke situatie", sprak Wil de Vrey-Vringer bezorgd, namens de bewoners van een villawijk in Baarn.
Paleis Soestdijk staat sinds 2004 leeg.
Paleis Soestdijk staat sinds 2004 leeg. © RTV Utrecht
Ook de klankbordgroep is er niet gerust op dat de huidige plannen voor de verkeerssituatie afdoende zijn. Zo moeten bezoekers van het paleis straks ook de drukke Amsterdamsestraatweg kunnen oversteken. "Een veilige oversteek is essentieel", vertelde Charles Zondag, namens de klankbordgroep. Meerdere insprekers zien graag dat er een tunnel komt, of een brug, maar dat staat nu niet in de plannen. "Kies bij een megaproject als Paleis Soestdijk niet voor een krenterige oplossing", sprak omwonende Harm Jan Luth.

Faillissement

Een andere zorg die werd geuit tijdens de gemeenteraadsvergaderingen is de financiële situatie van het project. Omwonenden, die zelf een financiële achtergrond zeiden te hebben, vrezen dat de plannen van de eigenaar niet winstgevend zullen zijn. "Elk paleis, waar ook ter wereld, verliest geld", lichtte Marc van Ravels toe, de voorzitter van Stichting Parel van Baarn. "De eigenaar hangt bij voorbaat aan het subsidie-infuus." "Alleen de verkoop van woningen levert serieus cash op", aldus bankier Frederik-Jan Umbgrove. "De rest van het project heeft een negatieve cashflow."
Volgens de kritische insprekers is er nog geen goed onderzoek gedaan naar de financiële haalbaarheid van het plan. De kosten van de paleisrestauratie zouden bovendien worden onderschat. "Wat als de opbrengst tegenvalt?", vroeg omwonende Connie Brood zich hardop af. "Komen er dan nog meer huizen of evenementen?" De insprekers vrezen dan ook voor een faillissement van de eigenaar. "Het zou een ramp zijn als Vorstelijk Baarn straks bekend staat om Paleisruïne Soestdijk", sprak Van Ravels.

Redding

Toch zaten er ook fans van de paleisplannen tussen de insprekers. Zo zien enkele insprekers de plannen van de vastgoedontwikkelaar als de redding voor het gebouw. "Het paleis lag er verloren bij tot iemand het lef had om er iets mee te doen", vertelde Frans Colthoff. Hij denkt dat hij namens heel veel inwoners spreekt die enthousiast zijn, maar niet zo snel van zich zullen laten horen. Ook ondernemers lieten weten blij te zijn. "Het is een aanwinst voor Baarn en omgeving", lichtte Karen Sikkema toe. Inspreker Hans van der Heide hoopt dat Baarn en Soest kunnen meeprofiteren van de activiteiten rondom Paleis Soestdijk. "Gebruik het, koester het."
Ook de aanpassingen die de eigenaar van het paleis recent heeft aangekondigd konden op wat goedkeuring rekenen. "Het is een enorme verbetering", sprak Luth. Hij doelt daarmee onder andere op het maximale aantal bezoekers bij een evenement, wat van 10.000 naar 5000 is bijgesteld, en het schrappen van het amfitheater uit de achtertuin van het paleis. "Ik ben blij dat de suggesties worden overgenomen", aldus Jan Meddens, die in de klankbordgroep zat. Hij snapt niet dat mensen zo bang zijn voor de ontwikkelingen. "Zaken kunnen ook meevallen."

Pretpark

Die angst lijkt echter bij het grootste deel van de insprekers de overhand te hebben. Ze zijn bang dat de vastgoedontwikkelaar het nu zo rustige landgoed wreed zal verstoren en dat de activiteiten alleen maar toenemen. "Maak van Baarn geen attractiepark", riep inspreker Floris Jansen en hij is niet de enige die de vergelijking met een pretpark maakt. Zo helpt één van hen de gemeenteraad eraan herinneren dat de Efteling ook ooit klein begon. "Het wordt een kermis in het groen", vertelde Connie Brood. "Alleen de raad kan zorgen dat de vercommercialisering niet uit de hand loopt."
Veel insprekers roepen de raad dan ook op om niet in te stemmen met het voorliggende ontwerp of om de beslissing erover uit te stellen. Dan is er volgens hen meer tijd voor onderzoek naar de gevolgen, voor het bedenken van oplossingen en misschien zelfs om de beslissing over de gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen. Wat de gemeenteraadsleden beslissen wordt duidelijk op 29 september.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.