Verdachte van schilderijenroof Frans Hals en Vincent van Gogh voor rechter

Hofje van Mevrouw van Aerden
Hofje van Mevrouw van Aerden © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
LEERDAM/BAARN - De 59-jarige Nils M., die verdacht wordt van de diefstal van schilderijen van Frans Hals en Vincent van Gogh, moet zich vrijdag bij de rechtbank in Lelystad verantwoorden voor de dubbele kunstroof. Beide kunstwerken zijn miljoenen euro's waard.
M. wordt ervan verdacht het schilderij 'Twee lachende jongens' van Frans Hals in augustus vorig jaar te hebben weggenomen uit museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Dit werk uit 1626 of 1627 is al twee keer eerder geroofd, in 2011 en 1998. Het schilderij met een geschatte waarde van 15 miljoen euro was toen respectievelijk zes maanden en drie jaar zoek.
Vijf maanden eerder werd bij museum Singer Larenhet schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' gestolen. Het museum in Laren had het werk uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum.
M. heeft beide diefstallen met een of meer anderen gepleegd, zo vermoedt het OM. Hij werd in april in Baarn aangehouden. Bij zijn aanhouding werden een pistool en ruim 10.000 MDMA-pillen gevonden. De schilderijen zijn nog niet teruggevonden.
RTV Utrecht-verslaggever Riks Ozinga is vandaag bij de rechtszaak aanwezig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.