Waterkering wordt getest, A2 bij Everdingen komende nacht gesloten

© Koen Laureij
EVERDINGEN - De A2 is komende nacht afgesloten in de richting van Utrecht tussen knooppunt Deil en afrit Everdingen. Rijkswaterstaat test dan samen met Waterschap Rivierenland de zogeheten coupure in de Diefdijk.
Een coupure is een opening in de dijk, die bij hoogwater kan worden dichtgezet. De afsluiting gebeurt door drie betonnen balken dwars over de rijbaan van de A2 te stapelen. De balken zijn 30 meter lang en 1 meter hoog en voorzien van rubberen strips, ten behoeve van een waterdichte afsluiting. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de Diefdijk.
De Diefdijk maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De dijk beschermt de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden tegen overstromingswater uit het oosten. De Diefdijk moet dan voorkomen dat het water zich verder in westelijke richting kan verplaatsen. De kans dat dit gebeurt is volgens Rijkswaterstaat 1 op de 150 jaar.
De coupure wordt jaarlijks getest. Het ene jaar in de zuidelijke richting en het andere jaar in de noordelijke richting. De afsluiting duurt komende nacht van 22.00 uur tot 07.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid, de extra reistijd bedraagt ongeveer een kwartier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.