RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nog twee weken tot Leusdense première Cruijff-musical: 'Brutale ode aan de man zelf'

1/2
LEUSDEN - "Een brutale ode aan de man zelf." Dat is het motto van '14 de musical': de musical over voetballegende Johan Cruijff, die op 25 september in het AFAS Theater in Leusden in première gaat. "Hij was een rebel, deed altijd alles anders en was anti-autoritair. Ik denk dat juist dat elke Nederlander aanspreekt", stelt regisseur Tom de Ket.

Het is klokslag 14.00 uur als de zoveelste repetitie van start gaat. De crew wordt de spiksplinternieuwe bühne van het Leusdense theater opgeroepen om opnieuw een aantal scènes te spelen voordat donderdagavond de derde try-out met publiek plaatsvindt. "Alles draait en beweegt, we hebben loopbanden, vliegeffecten. Ik kom tijd tekort, eigenlijk", lacht De Ket.

Repetitiedrukte in het Leusdense AFAS Theater: over twee weken première Cruijff-musical


'Ongelooflijk interessante vent'
Het idee voor de musical kwam tot stand toen het Leusdense AFAS het idee voor een Cruijff-musical bij De Ket neerlegde. "Ik zei dat ik daar wel even over na moest denken, omdat ik niet wist of ik daar de juiste persoon voor zou zijn", vertelt hij. "Maar ik dacht meteen: dit is een ongelooflijk interessante vent."

Geboren Amsterdammer Tobias Nierop heeft de eer de rol van Cruijff te vertolken. Aan zijn accent hoeft-ie niet veel te doen en met een vader uit hetzelfde Betondorp als Cruijff weet hij ook de mentaliteit te vangen. Maar Cruijff in een musical spelen, is toch een vak apart. "In eerste instantie omdat ik niet kan zingen", vertelt Nierop. "Mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat ik het wel kan, maar ik doe het gewoon niet zo graag denk ik", lacht hij.

Danny Cruijff
En over Cruijffs karakter zelf: "Het is eigenlijk heel erg moeilijk en tegelijkertijd heel erg makkelijk, om het maar even op z'n Cruijffiaans te zeggen. Uiteindelijk is er natuurlijk een script en kun je redelijk op de structuur van zo'n toneelstuk gaan hangen. Ik heb nu wel een aantal aspecten van Cruijff goed in de vingers. Maar elke keer dat ik denk dat ik op m'n lauweren kan rusten, zak ik door het ijs en vind ik weer een nieuwe laag van Cruijff."

De musical gaat natuurlijk over voetbal, maar volgens de regisseur is deze musical nadrukkelijk geen voetbalmusical. Het stuk gaat nog veel meer over Cruijffs beginjaren in de sport en de belangrijke rol van zijn vrouw Danny, die Myrthe Burger op zich neemt. "Rond haar zit iets meer van een mysterie, want mensen weten iets minder goed wie zij is", stelt ze. "Maar ik denk dat het een ongelooflijk belangrijke vrouw is geweest, en nog steeds. Ik denk dat veel vrouwen daar inspiratie uit kunnen halen."

'Geen musical die je uit een la trekt'
Tijdens de repetitie van vandaag wordt een scène nagespeeld waarbij het Ajax-aanvoerderschap van Cruijff door een deel van de spelersgroep ter discussie wordt gesteld. "We willen gaan stemmen", roept een van hen. "Waarover?", vraagt Nierop zich als Cruijff in 1973 af. "Het aanvoerderschap", hoort hij. "Nou, ik ben en ik blijf aanvoerder, dus daar hoeft niet over gestemd te worden."

Het is een van de zovele zelfverzekerde Cruijffiaanse uitspraken die het publiek deze week voor het eerst in het theater hoort. Volgens De Ket zijn de eerste try-outs goed ontvangen en een wezenlijk onderdeel om de première op 25 september tot een succes te maken. "Het is geen musical die je zomaar uit een la trekt", stelt hij. "Daar hebben we het publiek ook voor nodig. Zo heb ik al een grote vergissing gemaakt, die er gewoon uit is nu. Maar ik ga niet vertellen wat het was", lacht hij.

Ook Nierop heeft goede hoop dat de show aanslaat. "Ten eerste hoop ik dat we ze met het verhaal van Cruijff kunnen inspireren. Maar ook dat ze met een lach en een traan weggaan, om maar een cliché te gebruiken", zegt hij. "Er moeten nu nog wat haken en ogen opgelost worden, maar als we die straks hebben weggewerkt denk ik echt dat we een dijk van een show hebben staan."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -