Onderzoek UMC Utrecht naar betere behandeling van covidklachten

UTRECHT - Het UMC Utrecht heeft geld gekregen voor drie onderzoeken naar een betere behandeling van gezondheidsschade als gevolg van Covid-19. Het gaat om een onderzoek naar hartschade na een corona-infectie, onderzoek naar reuk- en smaakverlies en onderzoek naar de invloed van het zenuwstelsel op aanhoudende vermoeidheid en cognitieve klachten na corona. De onderzoeken worden gefinancierd door subsidieverstrekker ZonMw.
Jettie (34) is al een jaar ziek door corona en begon in april een petitie voor erkenning en onderzoek
Tot nu toe is onvoldoende bekend hoe langdurige vermoeidheidsklachten als gevolg van corona behandeld kunnen worden. Ook is niet duidelijk wat er gedaan kan worden tegen cognitieve klachten, zoals vergeetachtigheid, concentratieproblemen en overprikkeling. Het UMC kan dit nu gaan onderzoeken in samenwerking met het Amsterdam UMC.
Om meer informatie over het verloop van deze langdurige klachten te krijgen, worden patiënten na de acute fase door de tijd heen gevolgd en intensief getest. Parallel hieraan wordt onderzoek gedaan naar de ontstaanswijze van deze klachten. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat ontstekingscellen in de hersenen hierbij een rol spelen. Meer inzicht in de ontstaanswijze van langdurige klachten na COVID-19 kan leiden tot nieuwe behandelingen die de zorg voor deze patiënten kan verbeteren.

Hartschade en reuk- en smaakverlies

Verder wordt er onderzoek gedaan naar hartschade als gevolg van een coronabesmetting en ook wordt er nu nader gekeken naar reuk- en smaakverlies na COVID-19. Vooral over dit laatste symptoom is wereldwijd nog weinig bekend. Ook toetsen de onderzoekers of prednisolon een effectief medicijn is op het blijvende reukverlies in de vroege fase van een COVID-19-infectie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van wetenschappers en experts van Wageningen University & Research, UMC Utrecht, Amsterdam UMC, het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl.
Volgens het UMC Utrecht is het voor het eerst in Nederland dat het wetenschappelijk onderzoek naar reuk- en smaakverlies zo groots wordt aangepakt. Na verwachting zal het onderzoek in oktober van start gaan. Vanaf dan kunnen patiënten zich hiervoor aanmelden, via Reuksmaakstoornis.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.