Duizenden Unmute Us-demonstranten trekken door Utrecht: 'Willekeur van kabinet is onbegrijpelijk'

Utrecht - In Utrecht waren vanmiddag duizenden mensen op de been om te protesteren voor de evenementen-sector. De demonstranten liepen een route die voor een groot deel door de binnenstad ging. Ze willen dat het kabinet festivals weer toestaat.
Op sommige plekken in de binnenstad was het enorm druk. Volgens de organisatie liepen in Utrecht 15.000 mensen mee. De gemeente houdt het op 'ruim 10.000'.
Het was de tweede keer dat de evenementen-branche de straat op ging onder de noemer 'Unmute Us'. Vandaag waren ook in steden als Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht soortgelijke protesten. De organisatie claimt dat in alle steden samen in totaal ruim 150.000 demonstranten waren.
"We zijn heel boos over de willekeur van het kabinet", zegt Maurice van de Berkt, organisator van het protest in Utrecht. "Dat Formule 1 kan vinden wij super, maar dan moeten festivals ook kunnen. Dit is niet uit te leggen."

Route

Het protest begon om 14.00 uur op de Maliebaan. Vanaf daar trok de mars via de Neude naar het Vredenburgplein, vanwaar een route langs de singel om het centrum wordt gevolgd. De organisatie heeft naar eigen zeggen geprobeerd om met die route geen belangrijke verkeersaders te raken.
"Er wordt met twee maten gemeten en dat is niet eerlijk", zegt een van de demonstranten. "Het lijkt wel alsof er rechtse politiek wordt gevoerd op een globale pandemie". Een andere demonstrant benadrukt dat hij vooral weer aan het werk wil: "We liggen al anderhalf jaar stil en we willen gewoon ons werk doen op een veilige en controleerde manier. En daar protesteren we hier vandaag voor. Niet met twee maten meten."
Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat, omdat na de eerste protestacties van 21 augustus, toen ruim 70.000 betogers en meer dan 2500 organisaties demonstreerden, een inhoudelijke reactie vanuit de overheid uitbleef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.