Instellingen

Broeierige sfeer tussen groepen Amersfoorters aanleiding voor steekincident en mishandelingen

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Het broeit al langer tussen groepen Turkse en Somalische inwoners van Amersfoort en de politie heeft het daar hartstikke druk mee. Dat zei de officier van justitie vandaag in de Utrechtse rechtbank. Twee Somalische broers en een vriend stonden daar terecht voor het aftuigen van een 26-jarige stadgenoot van Turkse afkomst. Een van de verdachten zou het slachtoffer ook nog met een mes in zijn buik hebben gestoken.
Verdachte Guled M. (30) was vandaag niet bij de zitting, omdat hij volgens zijn advocaat Ralph Takens bang was voor een mogelijke confrontatie met het slachtoffer en diens vrienden. En ook zijn broer Mahad (27) voelt zich onveilig, meldde diens raadsman. Volgens advocaat Tim Vis zijn er "hele fikse bedreigingen gekomen van de kant van de aangever" en adviseerde de politie de verdachte zelfs om niet in Amersfoort te blijven.

Gestoken

Veel mensen waren getuige van de mishandeling die op 16 juni vorig jaar rond 18 uur plaatsvond op de Ringweg-Kruiskamp. Ze zien slachtoffer S. hard wegrennen, achtervolgd door vier of vijf mannen, onder wie de twee broers en hun vriend Fouad (24). Bij de verkeerslichten stapt de doodsbange S. in een wachtende auto, maar krijgt hij klappen door het open raam. Als hij naar buiten springt om verder te rennen, wordt hij gestoken.
Daarmee is het niet klaar, want Mahad zou niet hebben gemerkt dat S. zwaargewond is. Hij houdt hem in de berm in de houdgreep, terwijl zijn toegesnelde broer Guled hem op zijn gezicht en hoofd stompt. Als S. roept dat hij is gestoken, wordt de grote buikwond zichtbaar waardoor zijn ingewanden naar buiten stulpen. De belagers gaan er vandoor, het slachtoffer wordt korte tijd later in het ziekenhuis met spoed geopereerd.
Het incident begon in de Magelhaenstraat.
Het incident begon in de Magelhaenstraat. © Keistadnieuws

Filmpjes

Van de mishandeling van S. zijn door omstanders filmpjes en foto's gemaakt, maar wie er heeft gestoken is niet te zien. Volgens de officier van justitie is Fouad dat geweest. Dat zou onder meer blijken uit verklaringen van getuigen, een anonieme tip en uit een opgenomen gesprek tussen hem en medeverdachte Mahad in de arrestantenwagen. "Ze hebben mij foto's laten zien en je ziet niet eens een mes in mijn hand. De manier waarop ik het heb gedaan, dat was heel snel", was volgens het OM een van zijn belastende uitspraken.
Vandaag ontkende Fouad dat hij had gestoken. Hij zou het mes juist van een vriend hebben afgepakt en in het kanaal hebben gegooid om hem te beschermen. Die verklaring staat echter haaks op wat hij eerder over de verdenkingen heeft gezegd. Dat was omdat hij had ontdekt dat die vriend geen echte vriend was, legde hij uit.
Het OM vindt echter bewezen dat Fouad schuldig is aan poging tot doodslag. Volgens de officier van justitie werd het "heet in zijn hoofd en wilde hij een goede indruk maken op zijn vrienden." Zij eiste drie jaar gevangenisstraf tegen hem, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Vrijspraak

Wat de broers M. betreft vindt de officier van justitie openlijke geweldpleging bewezen. Zij eiste tegen beiden zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Volgens het OM speelden de verdachten voor eigen rechter. Ze zouden wraak hebben genomen, omdat slachtoffer S. twee dagen eerder een van de broers had mishandeld.
Volgens de verdediging wilden de broers hier een verklaring voor en was er daarom een ontmoeting met S. geregeld in de nabijgelegen Magelhaenstraat. Volgens de broers reageerde S. opnieuw dreigend en agressief en besloten zij hem vast te pakken en aan de politie over te dragen. Eigenlijk was er sprake geweest van noodweer en moeten de broers worden vrijgesproken, stelden hun advocaten.
Ook de advocaat van Fouad vroeg om vrijspraak. De rechtbank zou zijn nieuwste verklaring moeten geloven. Wat hij in het arrestantenbusje had gezegd, was in een bijzonder Somalisch dialect en zou door de tolk verkeerd zijn vertaald. Of de verdachten worden geloofd, wordt over twee weken duidelijk als de rechtbank uitspraak doet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.