Instellingen

Utrechtse festivalorganisator ongerust over voorwaarden voor versoepeling: 'Snap er niets van'

© Soenda Festival
PROVINCIE UTRECHT - "Het lijkt wel alsof ze ons willen pesten", verzucht festivalorganisator Jasper Coenen. Met zijn bedrijf Elevation Events is hij verantwoordelijk voor grote festivals in Utrecht als Soenda en Smeerboel. Nu het nieuws over de versoepelingen voor festivals deels is uitgelekt, is zijn stemming verre van vrolijk.
Afgelopen zaterdag was hij nog een van de organisatoren van Unmute Us in Utrecht, waar duizenden mensen het kabinet opriepen om festivals weer toe te staan. Dat lijkt te gaan gebeuren. Volgens ingewijden zouden meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden.

Maximaal aantal bezoekers

Hoe die voorwaarden er precies uitzien, is nog niet bekend. Maar er zou onder meer worden gedacht aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Coenen heeft zelf van zijn contacten in Den Haag begrepen dat het om 75 procent gaat.
Ook Fieldlab Evenementen, dat tijdens de coronacrisis diverse testevenementen opzette en nauw contact heeft met de overheid, heeft dat percentage gehoord. Tot hun grote onvrede. "Dat is niet wat wij hebben geadviseerd", zegt een woordvoerder. Met een coronatoegangsbewijs is volgens de organisatie een bezetting van 100 procent mogelijk, ook zonder 1,5 meterregel.
Coenen maakt zich grote zorgen over die capaciteitsrestrictie. "Ik snap er niets van", zegt hij. Hij wijst erop dat voetbalstadions vanaf 25 september wel weer helemaal vol mogen zitten. Een festival organiseren voor minder toeschouwers, is voor hem niet haalbaar.
"Wij organiseren op 25 september een klein festival bij Strand Oog in Al in Utrecht", zegt hij. "Dat is strak uitverkocht. Maar wie mag er dan straks wel komen en wie niet?", vraagt hij zich. Ook maakt hij verlies als hij maar 75 procent van de bezoekers mag verwelkomen. "Onze marge zit juist in die 25 procent." Daarnaast is het volgens Coenen ook prima mogelijk om festivals te organiseren met een volledige capaciteit. "Ook als je naar de landen om ons heen kijkt, kan het prima."

Zo dicht mogelijk bij podium

Dat is ook de woordvoerder van Fieldlab Evenementen met hem eens. De capaciteitsmaatregel noemt hij bovendien "een beetje vreemd", aangezien bezoekers dan alsnog dicht op elkaar zullen staan.
"Stel dat Martin Garrix in de RAI staat en er mogen 15.000 man komen in plaats van 20.000", geeft hij als voorbeeld. "Die gaan zich niet verspreiden over de zaal maar zullen allemaal zo dicht mogelijk bij het podium gaan staan. Dan maakt die 75 procent weinig verschil." Volgens Fieldlab Evenementen is het daarom "nog te vroeg om te juichen". "Het blijft ook voor ons nog afwachten wat er besloten wordt."
Ook voor Coenen blijft het afwachten. Hoe het straks met zijn festivals verdergaat, weet hij nog niet. "Dat vind ik te vroeg om te zeggen, daarvoor is het nu nog te onduidelijk." Maar mocht er inderdaad nog een restrictie zijn op de capaciteit, dan zal Unmute Us zich in ieder geval opnieuw laten horen. "Er komen dan zeker vervolgstappen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.