Instellingen

Theater, bioscoop, hotel en restaurant onder één dak: Figi Zeist kijkt uit naar versoepelingen

ZEIST - "Zelfs voor louter kopje koffie moet je een coronapas laten zien." Terwijl de horeca klaagt over de aanstaande controles op coronabewijzen, zijn theaters blij dat de anderhalvemeterregel vanaf 25 september waarschijnlijk verdwijnt. In Hotel Theater Figi zit zo'n beetje alles onder één dak: het is een hotel, theater, bioscoop, restaurant en vergadercentrum in één. Hier kunnen ze niet wachten tot alles weer een beetje normaal wordt. "Laat ons maar weer geld verdienen."
Directeur Hotel Theater Figi: 'Schrappen anderhalvemeterregel brengt sfeer terug'
"Het is een zegen na anderhalf jaar ellende", reageert Victoria Ruijs op het afschaffen van de afstandsregel. Ze is directeur van Figi en heeft na de uitgelekte plannen van het kabinet het gevoel dat "het einde in zicht is". Ze denkt al na over de nieuwe indeling van het restaurant - "eindelijk weer normaal" - en droomt van volle theaterzalen.

Schouder aan schouder in theaterzaal

Het zou de sfeer in Figi terugbrengen, meent ze. "Als je op grote afstand van elkaar zit, mis je die sfeer. Wanneer je weer schouder aan schouder zit, gaat de zaal leven. Dat merk je als er een grap gemaakt wordt of als het juist heel treurig is. De artiesten kijken er ook erg naar uit om weer die feedback vanuit de zaal te krijgen."
Als dit de methode is om weer helemaal open te gaan, dan zij het zo
Victoria Ruijs, directeur Hotel Theater Figi
Over het moeten controleren van de coronabewijzen is ze helder: "Als dit de methode is om weer helemaal open te gaan, dan zij het zo." Bij de ingang van het theater staan bovendien altijd al medewerkers om de kaartjes te scannen. "En in het restaurant werken we al met iPads, dus ik zie niet al te veel moeilijkheden", aldus Ruijs.
Zorgen zijn er nog wel. Zo heeft ook Figi in coronatijd personeel moeten laten gaan. Ruijs vertelt dat koks inmiddels kunnen solliciteren op een baan met een werkweek van 'vier keer negen', vroeger "ondenkbaar in de horeca". Alles om mensen aan te trekken. Figi moest laatst de bioscoop tijdelijk sluiten door een gebrek aan personeel, en nam onlangs twintig nieuwe medewerkers aan.

Zorgen over financiën

Ook zijn de inkomsten nog niet op het niveau van voor corona en stopt per 1 oktober naar alle waarschijnlijkheid de overheidssteun. "Dat is wel heel spannend, want ik verwacht niet dat we vanaf moment één straks weer de oude omzet draaien. Niet iedereen durft meteen weer te komen. Ik steun dus ook het pleidooi om de steun langer te laten doorgaan."
De coronapersconferentie begint morgenavond om 19.00 uur. Dan zal bekend worden of de uitgelekte plannen, zoals het afschaffen van de anderhalve meter en het breed invoeren van het coronabewijs, doorgaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.