Instellingen

Stadhuisplein Utrecht: 'Naast Offerfeest ook Pofferfeest'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De gemeente moet zich niet bemoeien met de eetgewoontes van haar inwoners. Dat zegt politiek journalist Tom Staal in de podcast Stadhuisplein Utrecht. Hij krijgt bijval van oud-wethouder Yet van den Bergh. De twee reageren daarmee op het verbod om een poffertjeskraam te bouwen in Overvecht, omdat de gemeente vindt dat kinderen daar al te dik zijn.
De podcast Stadhuisplein Utrecht gaat deze maand vooral over het woondebat, dat niet alleen in de stad maar ook in de rest van Nederland gevoerd wordt. Oud-raadslid Arjan Kleuver (D66) maakt zich boos over het referendum over de ruimtelijke strategie, het is een slecht plan. Een groep Utrechters wil een volksraadpleging over de vraag of de stad nog wel zo moet groeien, met vooral bouwen binnen de bestaande stad. Kleuver: "Een referendum over alles is een referendum van niets." Ook Tom Staal vindt een referendum niet het juiste instrument, hij wil liever echte inspraak.

Bemoeizucht

Het panel maakt zich ook boos over het gedoe rond een poffertjeskraam in Overvecht bij een manege. De gemeente wil die poffertjeskraam niet, Staal: "Het is een plan van de vier grote steden, plus Ede. Ja die doen ook mee. Die willen gaan bepalen wat voor snackbar er komt, moet het een vegan-zaak zijn, of moet het gezond zijn. En daar moet de overheid nou eens mee ophouden om zich daarmee te bemoeien." Yet van den Bergh is het daarmee eens, maar zij is toch tegen de komst van de poffertjeskraam. Van den Bergh denkt dat het niet past bij een manege vanwege het bestemmingsplan.
Staal vindt dat je zelf moet bepalen of je liever poffertjes of geschrapte wortelen eet. "Ik wil voorstellen om naast het Offerfeest, dat we in Nederland vieren, nu ook het pofferfeest gaan vieren. Dat we een dag met poffertjes gaan organiseren. Maar het is bemoeizuchtig gedrag, het is aanstellerij, het is symboolpolitiek, die manege moet zelf bepalen wat ze willen verkopen."
Het panel praat ook het uithuisplaatsen van een jongen, nadat een psycholoog twee dossier had verwisseld. Vooral Yet van den Bergh maakt zich daar boos over: "Het is gewoon hetzelfde laken een pak, SAVE deugt niet, gecertificeerde instellingen doen hun werk niet, en de politiek slaapt rustig verder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.