Instellingen

Papieren coronapaspoort aanvragen is voor ouderen te moeilijk: 'Vraag maar hulp aan de buren'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Seniorenbond ANBO in Woerden wil dat er een apart telefoonnummer komt, zodat ouderen makkelijker een QR-code per post kunnen aanvragen. Mensen die een papieren QR-code willen, kunnen die al wel aanvragen, maar dat proces is voor ouderen veel te ingewikkeld. Dat vindt de ouderenbond.
Vanaf 25 september moet je waarschijnlijk een zogenoemde coronapas laten zien om bij het theater of een café naar binnen te kunnen. Dit coronabewijs krijg je als je gevaccineerd, getest of hersteld bent van corona en kan je via een app op je smartphone laten zien. Maar sommige ouderen hebben zo'n smartphone niet.
Het is al wel mogelijk om een papieren coronapaspoort aan te vragen, maar dat is nu veel te ingewikkeld, vindt de ANBO. "Mensen krijgen een bandje waar ze hun BSN-nummer en postcode moeten intoetsten. Dat is erg lastig, want dat is een heel lang nummer. En zelfs áls dat lukt, krijgen ze soms dat bandje weer opnieuw. Mensen geven het dan op", zegt Renate Evers, woordvoerder van de ouderenbond.

Meedoen in de maatschappij

En als men wél een medewerker aan de telefoon krijgt, worden ze soms slecht geholpen. Evers vertelt over één van de ervaringen van ouderen. "Er werden mij allerlei dingen voorgedragen, ga naar uw familie, schakel uw buren in, doe het maar in de bibliotheek. Maar een papieren coronapaspoort thuisgestuurd krijgen, ho maar."
Het probleem kan volgens de ANBO makkelijk opgelost worden, open een apart telefoonnummer zonder keuzemenu. En waar mensen écht geholpen worden. "Veel ouderen hebben hulp in de omgeving of hebben wel een smartphone, maar het gaat ons om de kleine groep mensen die dat niet heeft. Die moeten gewoon kunnen meedoen in de maatschappij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.