Zetel van verhuizend Statenlid JA21 blijft leeg

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De zetel van het opgestapte JA21-Statenlid Yael Potjer wordt definitief niet ingevuld. Dat betekent dat de Utrechtse Provinciale Staten, waar 49 zetels zijn, tot de verkiezingen in 2023 met slechts 48 leden vergaderen. "We gaan als 5-koppige fractie verder", laat fractievoorzitter Wouter Weyers weten na een overleg van de partij.
Potjer stapte op omdat het huurcontract van zijn huis in de stad Utrecht afliep. Volgens hem is de woningmarkt dusdanig oververhit dat in de stad blijven wonen voor hem onmogelijk is. Hij keert daarom terug naar zijn ouders in de Achterhoek om vermogen op te bouwen. Wie niet in de provincie woont kan ook geen Statenlid in Utrecht zijn, en daarom was een vertrek volgens Potjer onvermijdelijk.
Met zijn vertrek ontstond een probleem op de toch al krappe kieslijst van JA21, de partij die eerder als Forum voor Democratie in de Staten kwam. Niemand op de lijst woont (nog) in de regio en de eventuele vervanger Nicki Pouw-Verweij is Tweede Kamerlid. Zij voelt niets voor een dubbelfunctie. Wanneer de partij er niet in slaagt een vervanger te zoeken blijft de zetel volgens de regelementen leeg.
Potjer is niet het eerste vertrekkende Statenlid van JA21. Eerder vertrokken al Patrick Bauduin, Chris van Wijk - die kwam later weer terug - en Nicki Pouw Verweij uit de fractie. Fractievoorzitter Weyers verwacht dat de resterende Statenleden wel de rit tot de verkiezingen in 2023 kunnen uitzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.