AD publiceert met toestemming rechter aangepast artikel over kroongetuige Nabil B.

© RTV Utrecht
AMSTERDAM/PROVINCIE UTRECHT - Het AD heeft na een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam chatberichten van kroongetuige Nabil B. en zijn familie gepubliceerd. De advocaat van Utrechter B. probeerde dat in een kort geding te voorkomen, maar de rechter oordeelde gisteravond dat het belang van openbaarheid en persvrijheid zwaarder wegen dan het belang van het beschermen van de eer en de goede naam van de kroongetuigen. Wel heeft het AD enkele passages aangepast, aldus een woordvoerder van de rechtbank.
In het artikel schrijft het AD dat berichten op de iPhone van Nabil B. een "ontluisterend beeld" geven van de man die een cruciale rol speelt in het liquidatieproces Marengo. Het Marengo-proces, dat vandaag wordt hervat, draait om een reeks onderwereldmoorden en plannen, pogingen en voorbereidingen daartoe. "Toen hij zich meldde, dachten politie en justitie de ultieme troefkaart binnen te hebben", aldus het AD. "Kroongetuige Nabil B. blijkt echter op meerdere borden tegelijk te hebben geschaakt."

iPhone 5

In 2017 heeft B. talloze uitgebreide verklaringen over Ridouan T., zijn kompaan Saïd R. en tientallen andere personen afgelegd. Ook onderhandelde hij met justitie over de voorwaarden. Hoewel hij niet met de buitenwereld mocht communiceren wist hij onder meer via een iPhone 5 toch contact te houden met een broer, een zus, zijn vriendin en een medegedetineerde.
Het AD heeft een groot aantal van de meer dan 30.000 Whatsapp-berichten ingezien. Het app-verkeer zou volgens de krant nieuw licht werpen op de rol die de kroongetuige in het Marengo-proces speelt, op zijn achtergrond en op die van zijn familieleden.

Kroongetuigedeal

Uit de berichtjes zou blijken dat de familie van B., anders dan hij achteraf onder ede heeft verklaard, er wel degelijk van op de hoogte was dat de kroongetuigedeal publiekelijk bekend zou worden gemaakt. Ook schetsen de appjes een beeld van familieleden die bekend zijn met drugszaken en die mee wilden delen in wat de beoogde deal met justitie kon opleveren.
Nog geen week nadat bekend werd dat Nabil B. afspraken had gemaakt met justitie werd zijn broer Reduan bij zijn bedrijf in Amsterdam-Noord doodgeschoten. Het AD schrijft er vandaag over dat het OM toegaf dat het de risico's verkeerd heeft ingeschat, maar verwijten van de familie ook had kunnen weerleggen. In de media ontstond het beeld dat Nabil het zwarte schaap was in een verder maatschappelijk geslaagde familie. "Daar denkt het OM inmiddels wezenlijk anders over. Met dank aan de berichten uit de iPhone", aldus het AD.

Tendentieus, vals en/of onjuist

Advocaat Peter Schouten, die B. in het Marengo-proces bijstaat, betoogde in het kort geding dat in het oospronkelijke artikel passages stonden die "tendentieus, vals en/of onjuist" waren. Na de beloofde aanpassingen zei hij het AD-artikel verder af te wachten. Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD, liet weten blij te zijn en er "alle vertrouwen in te hebben gehad dat het gepubliceerd zou mogen worden".
Het Marengoproces wordt vandaag hervat. Vandaag en morgen zijn er regiezittingen gepland over het verloop van de rechtszaak. Het zijn de eerste zittingen sinds de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die vertrouwenspersoon van Nabil B. was. Kroongetuige B. wordt volgende week gehoord in een aantal inhoudelijke zittingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.