Instellingen

Medewerkers kinderopvang strijden voor nieuwe cao: 'Betere balans tussen werk en privé'

De actievoerders op het Malieveld.
De actievoerders op het Malieveld. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Vaste roosters, een groepshulp erbij, minder werkdruk en daardoor een betere balans tussen je werk- en privéleven. Daar willen medewerkers in de kinderopvang graag voor strijden en daarom zijn ze vanmiddag op het Malieveld in Den Haag met vakbond FNV aan het demonstreren.
Het is vijf voor twaalf en er moet snel iets veranderen aan de huidige cao-afspraken waardoor de werkdruk hoog blijft, vinden ze. "In de cao staat de jaaruren-systematiek en de beschikbaarheidsdag. Als die eruit zouden gaan, kunnen medewerkers daarmee in ieder geval een betere balans hebben tussen werk en privé waardoor ze het gevoel krijgen dat er minder werkdruk is", vertelt Debbie van Leiden, bestuurder FNV Kinderopvang.
Maar wat is die jaaruren-systematiek en de beschikbaarheidsdag nou precies? Medewerkers krijgen tien dagen van tevoren hun rooster en dat mag bij uitzondering aangepast worden. Dat betekent in de praktijk dat ze op een vrije dag alsnog opgeroepen kunnen worden als er een zieke is. En als er te weinig kindjes zijn, kunnen medewerkers naar huis gestuurd worden. "Die onzekerheid is erg onprettig", zegt Van Leiden.
Het Malieveld in Den Haag, de plek van de demonstratie.
Het Malieveld in Den Haag, de plek van de demonstratie. © RTV Utrecht

Groepshulp

En dan hebben we nog de groepshulp. Die vervulde in het verleden al een belangrijke rol en het wordt volgens de medewerkers tijd dat die functie weer terugkomt. Zo'n hulp neemt allerlei taken op zich: hapjes klaarmaken, vaatwasser in-en uitruimen, wc-ongelukjes opruimen en schoonmaken.
De groepshulp moest het veld ruimen tijdens een bezuinigingsronde in 2008, tijdens de economische crisis. Die hulp wordt hard gemist.

Werkgevers

Op 8 juli was er ook al een landelijke stakingsdag uit onvrede over de cao, toen deden er volgens FNV drieduizend medewerkers uit de kinderopvang mee. Vandaag zijn er in totaal 660 kinderopvanglocaties van de partij.
Maar niet iedereen durft van zich te laten horen. Van Leiden: "Er zijn medewerkers die niet durven te staken omdat ze geïntimideerd worden door de werkgever om vooral niet te gaan staken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.