RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitgelekt: discotheken tot middernacht open en niet meer hele klas naar huis bij besmetting

PROVINCIE UTRECHT - Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september tot middernacht open en als een kind op de basisschool positief test op corona, hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis. Dat zijn twee nieuwe uitgelekte coronaversoepelingen die het demissionair kabinet vanavond bekendmaakt tijdens een persconferentie die samenvalt met dalend aantal ziekenhuisopnames en besmettingen.

Voor de nachthoreca gelden dezelfde regels als voor de andere horecagelegenheden. Bezoekers bezoekers hebben dus ook een coronatoegangsbewijs nodig. Het OMT adviseerde vorige week al dat kinderen die nauw contact hebben met een besmette klasgenoot, ook thuis moeten blijven. Of het kabinet dit deel van het advies opvolgt, en wat 'nauw contact' dan precies behelst, is nog onduidelijk.

De PO-Raad, die basisscholen in Nederland vertegenwoordigt, is blij met de plannen van het kabinet, maar stelt wel dat de scholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een coronabesmetting in de klas.

Verder wordt vanavond bekendgemaakt dat op scholen geen mondkapjes meer gedragen hoeven te worden. In het openbaar vervoer en in taxi's blijven ze nog wel verplicht. Over de coronapas heeft het kabinet nog geen einddatum afgesproken, een nieuw weegmoment is waarschijnlijk over een maand.

Kort geding
Vandaag diende een kort geding van belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de Staat. Een advocaat noemde het willekeurig dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere maatregelen worden versoepeld en de anderhalve meter vanaf 25 september wordt losgelaten, volgens goed ingevoerde bronnen. Volgens een advocaat van de overheid komt een heropening te vroeg, omdat versoepelingen stap voor stap moeten gaan en nachtclubs "een risicovolle setting" blijven.

Volgens de Staat kan de rechter het voorgenomen beleid van het loslaten van de afstandsmaatregel ook niet toetsen, omdat het nog niet officieel is. De rechter zei daarover de persconferentie van dinsdagavond, waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd, niet mee te nemen in de besluitvorming. De rechter doet aanstaande vrijdag om 10.00 uur uitspraak en stuurt die eerst naar de Staat en KHN, waarna een half uur later het vonnis met andere partijen wordt gedeeld.

Veiligheidsberaad
Het Veiligheidsberaad vindt dat de komende tijd bij evenementen het maximale aantal bezoekers aanwezig moet kunnen zijn, op vertoon van een coronatoegangsbewijs. Ook heeft het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's vandaag afgeraden om de horeca tussen middernacht en 06.00 uur gesloten te houden.

Vandaag was er een online overleg van het Veiligheidsberaad met de demissionaire ministers De Jonge en Grapperhaus. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad zegt dat het systeem van verplichte coronatoegangsbewijzen "zo duidelijk mogelijk uitgevoerd moet worden, met zo min mogelijk afwijkingen en uitzonderingen".

"In het buitenland lijkt de handhaving van de coronatoegangsbewijzen weinig tot geen problemen op te leveren", zegt Bruls. Hij zegt de overwegingen van het kabinet om bij festivals maar 75 procent van de bezoekers toe te laten en om de nachthoreca gesloten te houden te begrijpen: "Maar we hebben een voorkeur om die beperkingen niet toe te passen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -