Instellingen

Vader van Utrechts gezin reist zelf naar Afghanistan: 'Allermooist om mijn kinderen te omarmen'

© Privéfoto
PROVINCIE UTRECHT - De vader van een Utrechts gezin dat Kabul niet wist te ontvluchten, is zelf naar zijn vrouw en drie kinderen gereisd. Toen de Taliban het land overnamen zaten zijn vrouw en drie jonge kinderen in de Afghaanse hoofdstad. Ondanks verwoede pogingen, wist het gezin niet op een evacuatievlucht te komen.
De man probeerde al die tijd vanuit Utrecht zijn vrouw en kinderen uit Kabul te halen. Toen dat niet lukte, besloot hij zelf naar Afghanistan te reizen. Daar verblijft hij nu sinds vorige week. "Iedereen wil hier weg en ik wilde hier komen", zegt hij. "Dat is misschien een moeilijke keuze om te begrijpen. Maar mijn kinderen zaten daar en konden niet weg. Als mijn kinderen in gevaar zijn, dan ga ik naar hen toe."

Moeilijke reis

Over hoe het hem is gelukt om het land binnen te komen, wil de man vanwege veiligheidsredenen niet veel kwijt. "Het was een moeilijke reis met moeilijke keuzes", zegt hij daarover. Maar de beloning was groot. Ook zijn gezin wist niet dat de man naar hen onderweg was. Zijn schoonvader deed de deur open en riep stomverbaasd zijn naam.
"Toen renden mijn kinderen op mij af en sprongen me in de armen. Huilen, tranen. Ze hielden me een kwartier lang vast. Ze zeiden: 'papa, dank dat je bent gekomen. Nu voelen we ons veilig'. Het was zo emotioneel en mooi."
De man wil zo snel mogelijk met zijn gezin terug naar Nederland. Alle papieren zouden daarvoor in orde moeten zijn. De man en zijn kinderen hebben een Nederlands paspoort. Zijn vrouw heeft een verblijfsvergunning. "Maar dat is ook een geldig document om terug te kunnen keren."

Terug naar Utrecht

De Utrechter verwacht hoe dan ook dat het nog een lastig traject wordt. "Hoe langer dat duurt, hoe lastiger het wordt", zegt hij. Hij heeft onder meer contact met Buitenlandse Zaken. "Maar zij kunnen mij ook niets vertellen. Ik kijk nu naar allerlei scenario's."
Want één ding staat voor hem vast: de toekomst van zijn gezin ligt in de stad waar hij zijn leven heeft opgebouwd. "Ik wil zo snel mogelijk terug naar Utrecht, naar het Domplein."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.