Meerderheid Baarnse raad voor paleisplannen: 'Er is ook zoiets als vertrouwen'

© RTV Utrecht
BAARN - Een meerderheid van de gemeenteraad in Baarn zegt te gaan instemmen met het ontwerp voor Paleis Soestdijk. Wel willen alle politieke partijen dat de afspraken met de eigenaar 'dichtgetimmerd' worden. Dat blijkt uit een rondvraag van RTV Utrecht. Vanavond zullen de partijen met elkaar debatteren.
De afgelopen weken is de gemeenteraad in vier vergaderingen bijgepraat over de plannen voor Paleis Soestdijk. In het meer dan duizend pagina's tellende dossier staat dat de eigenaar het paleis wil gebruiken om te laten zien waar Nederland goed in is, op het gebied van innovatieve uitvindingen en producten. Om de plannen en restauratie te bekostigen moeten er onder andere ook woningen en een hotel op het landgoed komen.

Voorstanders

De drie grootste partijen in de Baarnse raad (VVD, D66 en VoorBaarn) en het CDA willen op hoofdlijnen instemmen met de plannen voor Paleis Soestdijk. "We willen gewoon een bruisend dorp", vertelt Suzanne Oortman Gerlings, fractievoorzitter van de VVD. Hoewel er veel kritiek kwam tijdens de inspraakavonden, denkt zij dat de zwijgende meerderheid in Baarn ook voorstander is. "Je kunt kijken naar feiten en cijfers, maar er is ook zoiets als vertrouwen", legt Oortman Gerlings uit. "En de VVD heeft vertrouwen."
Ook D66 fractievoorzitter Jelle Jonkers gelooft in die zwijgende meerderheid. "Ik hoor van jongeren vooral dat zij wel wat reuring willen in het dorp", vult hij aan. "Voor hen is het hier saai. Als ze gaan stappen, moeten ze al naar Hilversum." Lokale partij VoorBaarn is enthousiast over de plannen en hoopt dat het paleis hierdoor wordt behouden voor de omgeving. "Wat mij betreft mag er zo snel mogelijk een klap op worden gegeven", legt fractievoorzitter Tino Schouten uit. "Dan kunnen we door."

Dichttimmeren

Toch moet er wat de voorstanderds betreft nog een hoop worden 'dichtgetimmerd'. Eerder werd al duidelijk dat de afspraken met de eigenaar van het paleis niet goed vastliggen. Zo kan er nu nog discussie ontstaan over het aantal evenementen dat is toegestaan op het landgoed. Ook werden er tot nu toe geen kwaliteitseisen gesteld aan de restauratie van het paleis. "Er is meer nodig dan een likje verf", aldus Schouten.
Om de gemaakte afspraken ook juridisch goed vast te leggen, willen de raadsleden eerst een aantal wijzigingen doorvoeren, voordat er met de plannen wordt ingestemd. Zo wil het CDA afspreken dat het geld dat wordt verdiend aan de bouw van woningen ook daadwerkelijk wordt besteed aan de restauratie van het paleis. Ook de toegankelijkheid van het landgoed is een belangrijk punt voor het CDA. "Iedere Nederlander moet financieel in staat zijn om door de tuin te wandelen", stelt fractievoorzitter Rik van Hardeveld.

Tegenstanders

De Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) en de PvdA zijn als enige tegen de voorliggende plannen. Voor BOP is het beschermen van de natuur het belangrijkste argument. "De natuur kan niet inspreken", licht fractievoorzitter Kees Koudstaal toe. Het plan past volgens hem niet in het Natuurnetwerk Nederland, waar het landgoed onderdeel van is. "Er komt een woonwijk in het Borrebos, dure huizen ook nog, voor de elite", legt hij uit. Dat gaat volgens hem veel impact hebben op de natuur. "Er zijn daar geen voorzieningen, bewoners moeten straks allemaal met de auto naar Soest voor hun boodschappen."
Ook voor GroenLinks is de verstoring van de natuur het grootste struikelblok. Toch is deze partij er nog niet over uit of ze voor of tegen de plannen zullen stemmen. "De natuurcompensatie moet beter", stelt fractievoorzitter Heidi van Otten. Een plan waar ook voorstander D66 wel oren naar heeft. Volgens GroenLinks moet er ook gekeken worden naar de omgeving van het landgoed. "En er moeten meer garanties komen dat het paleisbos ook rustgebied blijft."

Te groot

Voor tegenstander PvdA en twijfelaar ChristenUnie-SGP is vooral de omvang van de plannen een zorg. Volgens Mark Eijbaard van de PvdA is het landgoed historisch gezien altijd rustig geweest en moet dat in de toekomst zo blijven. Hij vreest voor het onbeperkt aantal activiteiten dat er op het landgoed mag plaatsvinden. "Dan mag er straks een grote vergadering zijn in het auditorium, met een paar honderd bezoekers", legt Eijbaard uit. "Dat komt nog bovenop de bezoekers die naar het paleis komen voor een tentoonstelling en dan kan er ook nog een trouwerij plaatsvinden aan de overkant van de straat, op de parade", vult hij aan. "Het is te groot, het past niet in ons dorp en niet bij Paleis Soestdijk."
Ook Roy Bruins van de ChristenUnie-SGP heeft daar moeite mee. "Wat de eigenaar de afgelopen tijd goed heeft gedaan, is naar beneden bijstellen." Zo heeft de eigenaar het maximum aantal evenementen en bezoekers naar beneden bijgesteld. "Dat biedt ruimte voor een gesprek", legt Bruins uit. "Misschien hebben ze dan nu ook geen 120 hotelkamers meer nodig, maar is 80 bijvoorbeeld ook genoeg." Hij hoopt de paleiseigenaar uit te kunnen dagen. "Ze willen laten zien hoe innovatief Nederland is, laat dat dan ook zien in de plannen voor Paleis Soestdijk."
De gemeenteraad neemt op 29 september een beslissing over Paleis Soestdijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.