Vijf jaar geleden verhuisde Waled van Syrië naar Rhenen en nu wordt hij kinderburgemeester

Waled (11) is vanaf de 28 september de nieuwe kinderburgemeester
Waled (11) is vanaf de 28 september de nieuwe kinderburgemeester © Gemeente Rhenen
RHENEN - Met de ingang van het nieuwe schooljaar is het ook tijd voor nieuwe kinderburgermeesters. Waled Al Deyar Bakrle (11) zit in groep 7 en wordt de nieuwe kinderburgermeester van Rhenen. "Vroeger wilde ik astronaut worden, maar nu weet ik dat ik de Tweede Kamer in wil, of rechter wil worden", zegt Waled.
Eind 2016 verhuist Waled met zijn familie vanuit Syrië naar Rhenen. Hij gaat dan gelijk naar de Ericaschool in Rhenen. "Ik vind het beter om naar een Nederlandse school te gaan dan kan ik het beter leren, want je hoort en spreekt het dan elke dag", zegt Waled.

Goede ideeën

Een lerares van Waled dacht dat de functie van kinderburgemeester iets voor hem zou zijn, omdat hij vaak goede ideeën had en hij ook al in de leerlingenraad zat. "Toen ben ik thuis gaan zoeken wat een kinderburgemeester allemaal doet", zegt Waled. Die taken bevielen hem wel dus maakte hij snel een sollicitatievideo.
In het totaal reageerden zes kinderen op de advertentie waarvan drie van hen op gesprek mochten komen op het gemeentehuis. "Het was best lastig wie de nieuwe kinderburgemeester moest worden", zegt burgemeester Hans van der Pas, "maar we hebben gekeken naar wie een ander verhaal verteld, maar met hetzelfde enthousiasme als onze eerste kinderburgemeester Mila Petersen."

Praten met de burgemeester

Om alle sollicitanten te bedanken nodigde de gemeente Rhenen ze uit om een kijkje te nemen op het gemeentehuis. Hier konden ze uitgebreid met Burgemeester Hans van der Pas in gesprek en mochten ze bij verschillende afdelingen meekijken hoe het eraan toe ging. Op de laatste plek konden ze zien hoe verschillende straten ontworpen worden.
Waled gaat zich aankomend jaar voornamelijk inzetten voor kinderen uit Rhenen. "We gaan op vier scholen langs om te kijken wat kinderen belangrijk vinden", vertelt hij. Daarnaast vindt hij de thema's groen, ouderen en bewegen belangrijk. "Als het kan wil ik bijvoorbeeld een extra vierdaagse doen", zegt hij. Op 28 september wordt hij officieel geïnstalleerd als burgemeester voor schooljaar 2021-2022.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.