Instellingen

Bewoners protesteren bij Amersfoorts stadhuis tegen slooplannen van buurt Jericho

AMERSFOORT - Voor de deur van het stadhuis in Amersfoort hebben vanavond zo'n dertig bewoners uit het buurtje Jericho gedemonstreerd. Ze vestigen hun hoop op de politiek nu blijkt dat woningcorporatie de Alliantie alle 124 huizen wil slopen.
Het protest werd mede door de SP georganiseerd en is een reactie op de bewonersbijeenkomst van vorige week woensdag waar de bewoners te horen kregen dat hun woningen tegen de vlakte gaan. Veel van hen willen hun huis helemaal niet verlaten en willen helderheid van woningcorporatie de Alliantie die sloop als de enige oplossing ziet.

Prestatieafspraken

In de raadszaal vergaderden raadsleden over hoe te komen tot nieuwe prestatieafspraken met de verschillende woningcorporaties in de stad. Twee bewoners uit Jericho mochten daar inspreken. John van den Ham woont er al 44 jaar. Hij vindt dat de bewoners een worst is voorgehouden door de Alliantie. "Wij eisen een eerlijk antwoord over wat er aan de hand is. Het zijn goede huizen, als je ze maar aandacht geeft. We zullen blijven vechten voor onze woning."
Protestborden van de bewoners uit de buurt Jericho tegen de sloop van hun buurt.
Protestborden van de bewoners uit de buurt Jericho tegen de sloop van hun buurt. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Bewoner Joris Kok die er nu dertien jaar woont gaf aan dat hij zelf de kou en vochtproblemen in de woning heeft aangepakt. Dat kan wat hem betreft vrij eenvoudig en goedkoop. De noodzaak tot sloop ziet hij daarom niet. "Het blijven bestaan van deze woningen is wat mij betreft het meest duurzaam."

Vragen onbeantwoord

Voor de aanwezige raadsleden zijn er nog veel vragen die beantwoord moeten worden. Zo wil Noëlle Sanders van Lijst Sanders weten hoe het zit met de afspraak dat zeventig procent van de bewoners zich uit moet spreken voor sloop om dit mogelijk te maken. Zij denkt dat hier op dit moment geen sprake van is.
De Alliantie was vanavond niet aanwezig om de raadsleden van meer informatie te voorzien. Het GroenLinks-raadslid Youssef El-Massoudi stelde daarom voor om op korte termijn een nieuwe vergadering te plannen in aanwezigheid van de woningcorporatie. Dat voorstel kreeg brede steun in de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.