Wie was de jonge vrouw in graf 815? Na 75 jaar duidelijkheid op Sovjet Ereveld in Leusden

© Stichting Sovjet Ereveld
LEUSDEN - De Amersfoortse Stichting Sovjet Ereveld heeft opnieuw een persoon op de gelijknamige begraafplaats in Leusden geïdentificeerd. Volgens de stichting was het 75 jaar lang onduidelijk wie er in graf 815 begraven lag, maar nu blijkt na onderzoek dat het om de Oekraïense Jekaterina Karpovna Tsokalo gaat.
De uit Doebrovka afkomstige Tsokalo zou na de Duitse inval in de Sovjet-Unie als dwangarbeider naar Duitsland afgevoerd zijn, waar ze in de staalfabriek van de Krupp-familie in Rheinhausen moest werken. Aan het einde van de oorlog belandde ze via Limburg in Leeuwarden, waar ze de bevrijding meemaakte.

Longtuberculose

Door de slechte omstandigheden in de staalfabriek liep ze vermoedelijk longtuberculose op, waardoor ze op 21-jarige leeftijd op 23 september 1945 overleed. Ze werd eerst begraven in Huizum bij Leeuwarden, waarna ze op 14 mei 1948 haar laatste rustplaats op het Sovjet Ereveld in Leusden kreeg.
Jarenlang stond er op de grafsteen bij het graf de naam Katharina Zokolowa, die daar volgens onderzoeker Remco Reiding door taalverschillen tussen het Oekraïens en Russisch op terecht is gekomen. "Gelukkig hebben we een aantal verstandige vrijwilligers die het verschil opmerkten", vertelt hij.

'Vermissing speelde decennialang in familie'

Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld, heeft inmiddels al meer dan 250 soldaten geïdentificeerd. Van 220 oorlogsslachtoffers spoorde hij de familie op om te vertellen dat vader, grootvader of oom niet langer vermist is, maar in Leusden begraven ligt.
Zo ook van Tsokalo. Nadat Reiding tot deze ontdekking kwam, heeft de stichting het nieuws doorgegeven aan lokale contacten die Tsokalo's nicht het nieuws hebben verteld. Zij brak volgens Reiding in tranen uit: "Ondanks dat het om een tante ging die ze nooit heeft gekend, heeft de vermissing decennialang in de familie doorgesijpeld. Ze hebben zelf nog lang in Duitsland gezocht, maar hadden natuurlijk ook niet kunnen vermoeden dat ze hier in Nederland lag."