RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein krijgt een televisiesoap: 'We gaan op zoek naar het Nieuwegeinse DNA'

1/2
NIEUWEGEIN - In theater De Kom zijn ze druk bezig met de productie van een Nieuwegeinse buurtsoap, die straks bestaat uit meerdere afleveringen. Hierin worden verhalen verwerkt van gewone Nieuwegeiners. "We willen Nieuwegeiners verbinden en trots maken."

Ter voorbereiding interviewde programmamaker Oscar Kocken verschillende Nieuwegeiners. "Heel leuk om de verschillende verhalen te horen", zegt hij. "Het is grappig en bijzonder hoe iedereen begint met een hoop gezeur over deze plek en haar gebreken, om vervolgens richting het einde van het gesprek te ontdooien en en te erkennen dat ze eigenlijk allemaal wel trots zijn op Nieuwegein."

Projectleider Jorunn Labordus: "We vragen deelnemers naar hun gevoelens bij Nieuwegein en de (mooie) plekken die bij deze mensen een speciale geschiedenis hebben." Het is een zoektocht naar verhalen uit alle Nieuwegeinse wijken. "We willen geen soap maken van bovenaf, maar juist een productie vanaf onderaf. Een soap die we vˇˇr en vooral mÚt Nieuwegeiners maken. Geen bekende wethouders of beroemdheden dus.

 Rooie Arie over 'zijn' Nieuwegein. Rooie Arie over 'zijn' Nieuwegein. | Foto: RTV Utrecht

Ontroerend en hilarisch
Volgens Labordus krijgt de soap een licht absurdistisch verhaal: "Een leuke, grappige, ontroerende en soms hilarische verhaallijn is een betere omschrijving." Een professionele scriptschrijver verwerkt deze verhalen tot een soap, waarbij veel gebeurtenissen overtrokken worden, 'zoals we dat van soaps kennen'. Dus veel deelnemers zullen niet direct hun eigen verhalen herkennen, denkt Labordus.

"Hopelijk herkennen ze wel de gemene deler: een stukje saamhorigheid", zegt ze. Maar ook de waarheid kan - net als in het echte leven - ontroerend zijn, weet de projectleider. "En we gaan nog toffe locaties scouten", zegt ze. Zoeken naar het Nieuwegeinse DNA

Het idee voor deze soap is ontstaan, omdat Nieuwegein dit jaar vijftig jaar bestaat. Bij theater De Kom wilde ze als cultuurdrager iets doen met de geschiedenis van de 'new town' Nieuwegein, zoals Labordus het noemt. Twee jaar geleden ontaarde dit in een festival met de Nieuwegeinse artiest Spinvis, waarbij de betrokkenen op zoek gingen naar het Nieuwegeinse DNA. In een stad als Nieuwegein die zo snel en zo explosief is gegroeid, is het gevoel van identiteit toch minder dan bij een oude stad, vindt ze. Met dit project loopt de zoektocht naar de ziel van Nieuwegein dus verder.

Theater De Kom wil graag helpen met het bij elkaar brengen van haar inwoners. "In de kern is het de bedoeling om de verbinding met elkaar te zoeken en de mensen trots te maken op Nieuwegein", zegt Labordus. En dat gaat zeker lukken, denkt ze. "Als je bundelt wat mooi is en wat je samen hebt, en het met elkaar doet", benadrukt ze.

Het productieteam is nog steeds opzoek naar Nieuwegeiners met interessante verhalen en mensen die graag een (figuranten)rol willen spelen. En het is zelfs mogelijk om jezelf te 'spelen'.

Tot 1 oktober is het mogelijk om je aan te melden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -