Zo gaat Rijkswaterstaat de 5000 ton wegende Lekbrug verwijderen: 'Hou 7 november vrij'

VIANEN/NIEUWEGEIN - "Beste mensen, hou 7 november vrij in jullie agenda." Het is een van de vele berichten op de Facebookpagina's van inwoners uit Vianen en Nieuwegein over 'hun' Lekbrug. Zondag 7 november wordt-ie verwijderd: de imposante boogbrug over de Lek. In één keer zal het middenstuk met een ponton worden uitgevaren. Het belooft een spektakel te worden.
De verwijdering van de Lekbrug wordt een indrukwekkende klus
De Lekbrug begint er al steeds kaler uit te zien. Omdat het merendeel van het materiaal wordt hergebruikt, gaat het afbreken stap voor stap. Zo zijn onder meer de lantaarnpalen, de vangrails en het asfalt al weggehaald. Op dit moment is de aannemer bezig met het verwijderen van de fietspaden aan de kant van Nieuwegein, waarna de aanbrug volgt.
In het weekend van 7 november wordt het middenstuk - met de stalen boogconstructie - verwijderd. Dat gaat in één keer met behulp van een ponton. "We maken gaten in het dek, waar een constructie doorheen gaat. Die wordt verbonden met het ponton. Zo kunnen we de brug aan de bovenkant van de boog optillen en 'm uiteindelijk uitvaren", legt Jorn Vermeer uit namens de aannemerscombinatie KWS Infra, Volker Rail en DDM.
De brug gaat vervolgens naar de Prinses Beatrixsluis, waar die gedemonteerd wordt. De kleinere, makkelijker te vervoeren brugdelen gaan vervolgens over het water naar een slooplocatie in Schiedam. Voor het uitvaren van de stalen boogbrug wordt het vaarverkeer 15 uur gestremd. Mocht het weer of de waterstand tegenzitten, wordt de gehele klus verplaatst naar het weekend erop.
Het is nu echt tijd om afscheid te nemen van de Lekbrug
Rijkswaterstaat zoekt overigens nog uit hoe publiek op een veilige manier kan komen kijken. Aannemer Jorn Vermeer verheugt zich: "Het moet een prachtig gezicht zijn om die brug over de Lek te zien varen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.