OM eist geen straf voor dreiging met terreuraanslag tijdens klimaatdemonstratie Utrecht

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - Een 24-jarige man die in maart dreigde een aanslag te plegen tijdens een klimaatdemonstratie op het Jaarbeursplein in Utrecht krijgt geen straf als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Volgens de officier van justitie was de verdachte ten ten tijde van de dreiging ontoerekeningsvatbaar.
De Luxemburgse student Francois L. zat volgens een psychiater die hem onderzocht in een psychose, toen hij op 13 maart verwarde berichten stuurde naar een studiegenote aan wie hij al maanden tevergeefs zijn liefde betuigde. Honderden mensen demonstreerden daar een dag later voor "een eerlijker klimaatbeleid." Naast de dreiging met een terroristische aanslag wordt hij door het OM ook verdacht van stalking van die jonge vrouw.

Coronastick

In een verwarde boodschap die hij insprak op de voicemail van de studente dreigde in het Engels "met zijn coronastick te schieten" op iedereen die geen masker droeg tijdens de demonstratie op het plein. Toen zij aangifte deed van de dreiging en stalking schakelde de politie een gedragsdeskundige in. Die adviseerde de dreigementen serieus te nemen.
Volgens de deskundige zou er werkelijk sprake kunnen zijn van een mogelijke aanslag op een breed publiek. Ook de jonge vrouw zou gevaar kunnen lopen. Voor de politie was dat aanleiding om rond de demonstratie op 14 maart extra veiligheidsmaatregelen te nemen. De officier van justitie stelde dat de verdachte er in zijn verwarde berichten bewust op uit was om mensen angst aan te jagen.

Schieten met knuffels

Bij zijn aanhouding maakte Francois een verwarde indruk. Hij zei dat de dreiging niet serieus was bedoeld en dat hij met knuffels wilde schieten. In de rechtszaal zei hij zich er eigenlijk niets meer van kon herinneren. Hij begreep nu wel dat de boodschap verkeerd begrepen had kunnen worden. Ook begreep hij nu dat hij met het belagen van zijn studiegenote te ver was gegaan. Zij had aangifte gedaan in de hoop dat hij hulp zou krijgen.
De student is de afgelopen maand onderzocht en behandeld aan zijn psychiatrische stoornissen. De psychiater stelde daarbij ook vast dat hij weken voor het incident al leed aan psychoses. Die zouden zijn versterkt door cannabisgebruik. Hij rookte destijds 2,5 gram marihuana per dag. Daar is hij inmiddels mee gestopt. Volgens zijn behandelaars is zijn psychische toestand inmiddels stabiel.

Luxemburg

Francois L. is inmiddels terug naar zijn ouders in Luxemburg. Die vertelden de politie na zijn aanhouding dat hun zoon ernstige psychische problemen had en suïcidaal was. Hij heeft besloten niet meer terug te keren naar de Hogeschool Utrecht, maar maakt zijn studie af aan een universiteit in Oostenrijk. In de rechtszaal vertelde hij dat hij voorlopig onder behandeling blijft voor zijn stoornissen. Zijn familie zal hem in de gaten houden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Naar verwachting zal de Luxemburger ontslagen worden van alle rechtsvervolging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.