Layan (13) en Karam (12) protesteren tegen dreigende uitzetting

DEN HAAG/AMERSFOORT - In Den Haag is vandaag geprotesteerd tegen de mogelijke uitzetting van de 13-jarige Layan en de 12-jarige Karam. De kinderen vluchtten vijf jaar geleden samen met hun moeder uit Syrië. Op dit moment verblijven ze in een asielzoekerscentrum in Amersfoort.
De burgeroorlog in Syrië maakte dat dit gezin naar Nederland vluchtte. Hun vader raakte in de oorlog vermist en het is altijd nog onduidelijk of hij in leven is. Layan en Karam wonen inmiddels meer dan vijf jaar in een asielzoekerscentrum, maar echt een fijne plek is het niet: "Het is een beetje net als een gevangenis, je mag daar niks."

Nederlands

Layan en Karam spreken inmiddels beter Nederlands dan Syrisch. Ze gaan naar school in Amersfoort en hebben daar vriendjes en vriendinnetjes. Layan heeft een aangeboren aandoening die ervoor zorgt dat haar botten niet sterk zijn. In Syrië werd ze slecht geholpen.
"Mijn dokter had de verkeerde gegevens dus mijn bot groeide scheef. En toen moest hij die breken met zijn handen en zonder narcose. Dus ik lag gewoon wakker"", vertelt ze.

Naar Marokko

Ze hopen op een verblijfsvergunning, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat ze naar Marokko moeten. Moeder Hafsa heeft naast de Syrische namelijk ook de Marokkaanse nationaliteit. Maar Marokko wil niet meewerken omdat de kinderen niet de Marokkaanse nationaliteit hebben.
Journalist en programmamaker Sinan Can maakt zich er boos over zet zich op persoonlijke titel in voor Layan en Karam. "Ik vind als mens dat we er alles aan moeten doen, om de leefwereld van een kind zo mooi mogelijk te maken. We leven in Nederland en voor mij betekent dat dus zo mooi mogelijk maken binnen de landsgrenzen van dit land."

IND

De IND wil niet op de zaak van Layan en Karam reageren omdat het gaat om individuele dossiers. Staatssecretaris van Asielzaken Broekers-Knol zei onlangs in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks dat bij de beslissing niet gekeken wordt naar de persoonlijke ontwikkeling van Layan en Karam.
Layan en Karam tijdens de actie vanmiddag.
Layan en Karam tijdens de actie vanmiddag. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.