Wordt de voetgangersrotonde in het centrum van Utrecht een blijvende herinnering aan de coronatijd?

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
UTRECHT - Nu de anderhalvemeter-maatschappij wordt afgeschaft, kunnen veel coronamaatregelen worden teruggedraaid. Maar sommige zouden moeten blijven. Dat geldt onder andere voor de voetgangersrotonde op de Steenweg in Utrecht, vindt D66. De partij pleit ervoor om er een boom neer te zetten en er een groene rotonde van te maken. Wethouder Klaas Verschuure is niet enthousiast.
Vanaf 25 september hoeven we geen afstand meer te houden, zo heeft het kabinet dinsdagavond bekend gemaakt. De gemeente is daarom van plan de verplichte looproute in het centrum af te schaffen. En daarmee zou de rotonde dus kunnen verdwijnen. Ralph Peters: "D66 vindt meer groen in de binnenstad gewenst en is van mening dat deze rotonde met bijvoorbeeld een boom en wat bankjes juist voor meer aankleding en sfeer in de binnenstad zorgt. Bovendien kan het op termijn een gezamenlijke herinnering vormen aan de coronacrisis en wat dit van de stad en haar bewoners vroeg."

Oude Romein

Wethouder Klaas Verschuure vindt het een sympathiek idee om meer groen toe te voegen aan de Steenweg, en ook meer bankjes kunnen de straat gezelliger maken. "Het is mooi om te zien dat coronamaatregelen ook een positieve bijdrage aan de beleving van onze binnenstad kunnen leveren." De wethouder steunt dan ook het plan om een blijvende herinnering aan corona in de binnenstad te creëren, maar dat wordt niet de rotonde.
De Steenweg is volgens de wethouder niet al te breed, en eigenlijk staat het verkeersplein in de weg. "De rotonde heeft een belangrijk nadeel, hij vormt namelijk een behoorlijk obstakel voor de doorstroming van voetgangers in de Steenweg."
En dus zal de rotonde echt gaan verdwijnen na 25 september. De wethouder is wel bereid om bankjes en meer groen toe te voegen elders op de Steenweg, maar een boom kan het waarschijnlijk niet worden. Dat komt omdat er leidingen en kabels in de grond liggen, en je dus niet overal kan graven. Verschuure: "Of er ligt een kelder of misschien wel een oude Romein."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.