Instellingen

Telefoniestoring verholpen, treinen rijden weer volgens normale dienstregeling

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
PROVINCIE UTRECHT - De telefoonstoring op de verkeersleidingsposten van de spoorwegen is verholpen. De NS heeft het treinverkeer donderdagavond rond 19.00 uur weer beperkt opgestart. Vanwege de veiligheid was ervoor gekozen al het treinverkeer stil te leggen.
Vanaf vrijdagochtend rijden de treinen weer volgens de normale dienstregeling. Wel kan het voorkomen dat
er op een bepaalde plek een andere trein rijdt dan normaal. "Niet iedere trein staat op de juiste plek, maar dat gaan we zo snel mogelijk oplossen", aldus een woordvoerder van de NS. "Het is dus niet zo dat treinen niet zullen rijden, maar het kan voorkomen dat even een andere trein wordt ingezet."
Het treinverkeer bleef de rest van donderdagavond ontregeld. Daarom adviseerde de NS mensen hun reis zoveel mogelijk uit te stellen. De inzet van treinen nam in de loop van de avond mondjesmaat toe.
De vervoerder zette geen vervangend vervoer in. "Nee, dat doen we niet en dat komt omdat daar eigenlijk geen beginnen aan is. Er kunnen zo'n duizend mensen in een trein en misschien vijftig in een bus, dus dat is geen doen", aldus de NS-woordvoerster. NS en spoorbeheerder ProRail raadden mensen aan hun reis zoveel mogelijk uit te stellen.

Alles stond stil

Het opstarten van het treinverkeer was een flinke logistieke operatie", vertelt Martijn de Graaf van ProRail op Radio M Utrecht. "Geen enkele trein stond op de juiste plek." Volgens de woordvoerder stonden alle treinen in heel Nederland stil. "Niet alleen van de NS, ook van andere vervoerders."
Eind mei legde een storing bij het telefoniesysteem van provider Mobirail de communicatie tussen machinisten en treinverkeersleiders stil. Die verbinding was volgens ProRail essentieel om treinen te laten rijden. Daarom werd het treinverkeer in een groot deel van het land stilgelegd. Onduidelijk is of de oorzaak van het probleem donderdag ook bij de provider ligt. "Het lijkt er niet op, maar dat zoeken we op dit moment uit", aldus De Graaf.

Utrecht Centraal vol

De hal van Utrecht Centraal stond rond 20.00 uur nog altijd vol met mensen. Volgens verslaggever Anne-Marie Verhagen zaten mensen er gelaten, maar "wel een beetje chagrijnig bij."
Reiziger Willem hield nauwlettend de omroepberichten in de gaten. "Ik kom net terug van een reisje uit Duitsland. We hebben drie kwartier vastgezeten in de trein voordat we weggesleept werden. Nu sta ik al een poosje op Utrecht Centraal. Ik moet nog naar Leiden, gelukkig heb ik wat te eten bij mij", vertelde hij.
De Utrechtse band Kensington speelde door de storing van vanavond een half uurtje later in Tivoli Vredenburg. De show begon om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.