Deze Utrechtse buurten moeten voor 2030 van het gas af

UTRECHT - Utrecht heeft opnieuw twintig buurten in de stad aangewezen die in 2030 aardgasvrij moeten zijn. Eerder was al bekend dat de gemeente in vier buurten in Overvecht-Noord af wilde van gasaansluitingen. De bedoeling is dat de operatie bijna 70.000 ton CO2-uitstoot bespaart, maar dan moet de Rijksoverheid wel over de brug komen, herhaalde wethouder Lot van Hooijdonk vandaag nog eens.
Deze delen van Utrecht moeten in 2030 aardgasvrij zijn.
Deze delen van Utrecht moeten in 2030 aardgasvrij zijn. © RTV Utrecht
De 40.000 huizen in de 24 buurten in Utrecht zijn geselecteerd omdat ze vrijwel zeker op stadsverwarming of een ander warmtenet kunnen worden aangesloten, zonder dat de kosten hoger worden dan met aardgas. Ook verwacht de gemeente weinig 'gedoe' voor wijkbewoners en ondernemers. Het plan is vandaag voorgelegd aan de gemeenteraad.
Energiewethouder Van Hooijdonk presenteerde de selectie vanmorgen als onderdeel van een visie waarin voor in totaal 94 buurten is bepaald wanneer ze aardgasvrij zouden moeten zijn. Op die manier probeert Utrecht met drie stappen in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn, zoals dat landelijk is afgesproken in het nationaal klimaatakkoord.
Kies in deze graphic voor tijdvak 1 (2021-2030), 2 (2030-2040) of 3 (2040-2050):
De gemeente wil met bewoners en andere betrokkenen van de eerste buurten bespreken hoe de huizen schoner en duurzamer kunnen worden verwarmd. Om dat vast te stellen verwacht wethouder Van Hooijdonk zeker acht jaar nodig te hebben. Voor elk wijkuitvoeringsplan is apart toestemming van de gemeenteraad nodig. Dan krijgt elke bewoner een aanbod om over te stappen.
Wethouder Lot van Hooijdonk: Hoe het Rijk regelt kan me eerlijk gezegd niets schelen, maar we drukken pas op de startknop als het aanbod er ligt.
Overigens is de keuzevrijheid bij dat aanbod beperkt. "In Den Haag wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving en we weten nog niet precies hoe die uitpakt", zegt Van Hooijdonk tegen RTV Utrecht. "Er staat in ieder geval in dat mensen altijd een andere keuze mogen maken. Maar die moeten dan minimaal net zo duurzaam zijn. Je mag dus geen kolenkachel neerzetten."
Toch moet Van Hooijdonk nog steeds een enorme slag om de arm houden. Volgens haar kan Utrecht pas echt beginnen met de zogenoemde energietransitie als het Rijk de randvoorwaarden heeft geregeld. Een keiharde belofte is volgens de wethouder dat het voor inwoners van Utrecht kosteloos verloopt. In het klimaatakkoord staat ook dat er voor de meeste huishoudens moet er een 'woonlastenneutraal' aanbod nodig is. Maar dat is er nog niet.
"We hebben met elkaar afgesproken dat dat betaalbare aanbod er moet komen, zegt Van Hooijdonk. "Hoe de Rijksoverheid dat regelt kan me eerlijk gezegd niets schelen. Misschien met subsidies of belastingen, of een andere manier. Maar wij drukken pas op de startknop als het er ligt."
Utrecht aardgasvrij

"Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO2 vrijkomt als je het verbrandt. De uitstoot van CO2 draagt bij aan opwarming van de aarde, en daarmee aan klimaatverandering. Daarom willen we in Nederland en Utrecht stoppen met het gebruik van aardgas, en overstappen op schone energie. Zo blijft Utrecht een prettige en gezonde stad voor iedereen. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen."

Bron: Gemeente Utrecht

Intussen zit de gemeente niet stil, aldus Van Hooijdonk. "We wachten niet, want we denken dat we onze vragen aan het Rijk beter kunnen stellen als we doorgaan, verder studeren, meer uitzoeken, met mensen in de stad in gesprek gaan. Ik neem aan dat het Rijk zich aan de afspraken houdt, maar als dat niet gebeurt dan gaan we minder hard met minder resultaat. We zouden dat betreuren, want wij zijn er met dit verhaal klaar voor."
Deze bewoners van de Dichterswijk zijn overwegend positief over de plannen van de gemeente

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.