Dit boek vertelt de verhalen uit een van de kleinste dorpjes uit de provincie

© Robert Jan Booij / RTV Utrecht
WAVERVEEN - Het is misschien een van de kleinste dorpjes van de provincie, maar aan geschiedenis geen gebrek in Waverveen. Al helemaal in het privémuseum van Jan Compier. De verhalen en objecten die hij in de afgelopen 40 jaar verzamelde, vormen de basis van het eerste boek over Waverveen, dat dit weekend wordt gepresenteerd.
Van een tortelende Prins Bernhard en Juliana in de Botshol, een schout die er met de dorpskas vandoor ging tot verhalen over Dikke Dorus, Jan Spuugie en Blauwe Han - de verhalen liggen voor het oprapen. Het nieuwe boek probeert met al die verhalen de geest van het dorp te vatten.
Wie Waverveen wil kennen, kan niet om Jan Compier heen
Volgens Compier ligt die geest vooral in de gemeenschapszin. Want ondanks dat mensen in Waverveen redelijk ver uit elkaar wonen, kent men elkaar goed. Dat is het een van de bijzonderheden van het leven in een klein dorp. "Hier kennen buren die op twee kilometer afstand wonen elkaar goed. In Amsterdam kennen ze elkaar zelfs niet als ze tien meter van elkaar af wonen", lacht Compier
Ook het boerenbestaan speelt een belangrijke rol in Waverveen. Het museum van Compier ligt dan ook vol met oude landbouwwerktuigen.
Veel Waverveners staan bekend onder hun bijnaam, zoals Jan Spuugie, die altijd een blikje bij zich had om zijn pruimtabak in uit te spugen. Of Blauwe Han, die na één borrel al een blauwe neus kreeg. Het waren vaak niet de meest charmante namen, met een gekscherende insteek. Of hij zelf ook een bijnaam heeft weet Compier niet. "Waarschijnlijk heb ik een bijnaam die ze aan mij nog niet bekend gemaakt hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.