Instellingen

KNH verliest kort geding: horeca toch om middernacht dicht

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De kroegen blijven voorlopig na middernacht gewoon gesloten. Dat bepaalde de rechter vrijdag in een kort geding dat was aangespannen door branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de Staat.
KHN vond het willekeur dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere coronamaatregelen worden versoepeld. De rechter laat weten daaraan niets te kunnen veranderen aan het politieke besluitvormingsproces, dat nog niet was afgerond toen de zaak werd ingediend.
De branchevereniging reageert teleurgesteld. "Volgens de rechter was KHN dus te vroeg, maar als we zouden afwachten zijn we te laat. De regeling is dan al in werking getreden en de clubs en discotheken worden dan al ongelijk behandeld."
Vanaf 25 september mag iedereen die getest, gevaccineerd of genezen is de horeca weer in. Als bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen mogen ze naar binnen. Zowel clubs, cafés als discotheken moeten om 00.00 uur sluiten. Evenementen binnen mogen 75 procent van de reguliere capaciteit bezetten.
Een kleine overwinning voor de KNH is dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de verschillende soorten horeca. Eerder moesten clubs en discotheken nog gesloten blijven. "De sluitingstijd van 00.00 uur betekent wel dat een exploitatie van clubs en discotheken feitelijk nog steeds niet kan", aldus KHN. Het kabinet werkt nog aan steunmaatregelen voor de nachthoreca en voor ongeplaceerde evenementen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.