Provincie hoopt dat IJsselsteiners vanaf oktober minder last hebben van piepende trams

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
IJSSELSTEIN - De provincie Utrecht hoopt dat IJsselsteiners vanaf volgende maand een stuk minder last hebben van het gepiep van de tram. Op acht locaties bij de trambaan wordt een smeerinstallatie geplaatst die het snerpende geluid van de trams moet zien te voorkomen.
De geluidsoverlast in IJsselstein speelt al sinds maart, toen na maanden van werkzaamheden de vernieuwde tram weer door IJsselstein ging rijden. Het geluid van metalen wielen die in de bochten de metalen rails raken, gaat volgens veel inwoners door merg en been. Rond de Praagsingel, tramhalte Binnenstad en de Weegbree is de overlast het grootst.
De provincie probeerde al eerder om de klachten te verminderen. Zo rijden er na 22.00 uur 's avonds geen trams meer, werd er op sommige punten langzamer gereden en werd er zelfs een speciaal smeervoertuig uit Amsterdam gezet. Maar dit hielp allemaal te weinig.

Maat vol

In juni was het genoeg voor de gemeente IJsselstein. Wethouder Peter Bekker stuurde een brief naar de provincie waarin hij zei dat de oplossing te lang op zich liet wachten. De provincie liet vervolgens weten smeerinstallaties te willen aanleggen.
In de eerste plannen zouden die al in augustus worden geplaatst. Maar volgende maand is het dan echt zover, laat de provincie nu weten. Van de acht installaties, worden er zes in IJsselstein geplaatst. Als de tram nadert, zorgt de installatie in beide rijrichtingen automatisch voor smering en verbetert daarmee het contact tussen de wielen van de trams en de rails.
Een exacte datum voor het plaatsen van de smeerinstallaties kan de provincie niet noemen. Dat komt omdat bij de fabrikant nog niet voor alle installaties de benodigde onderdelen binnen zijn. Wel belooft de provincie dat de eerste smeerinstallaties volgende maand worden geplaatst. De totale kosten voor het verhelpen van de piep zijn inmiddels opgelopen tot bijna een miljoen euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.