Woon je in het nieuwste dorp van het land, zijn er (bijna) geen voorzieningen: 'Hebben we nu een markt? Wat een feest'

HOEF EN HAAG - Het 'nieuwste dorp van Nederland' vierde al haar vijfjarige bestaan, maar heeft nog niet al te veel voorzieningen. Geen supermarkt of slagerij, en nee, zelfs geen brievenbus in Hoef en Haag. En dat begon veel van de ongeveer drieduizend inwoners ook wel te vervelen. Hun oproep had resultaat: vrijdag was de allereerste minimarkt in het dorp. Maar waarom duurde dat eigenlijk zo lang?
Begrijp de Hoef en Hagers niet verkeerd, want ze vinden het écht fijn wonen in het nieuwe dorp aan de Lek, vlakbij Vianen. En toch: 'gewoon' dicht bij huis een broccoli of een bos bloemen halen, daar keken ze wel naar uit.
Voor het eerst een bosje bloemen om de hoek kopen, dat was een primeur voor inwoners van Hoef en Haag.
Voor het eerst een bosje bloemen om de hoek kopen, dat was een primeur voor inwoners van Hoef en Haag. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
En dat kan eindelijk: vanaf nu wordt het iedere vrijdag marktdag in het dorp. Een minimarkt, welteverstaan, met een groenteboer, een bloemenkraam en een slager. Het is een pilot die in ieder geval loopt tot de beloofde supermarkt zijn intrede maakt.

'Eindelijk reuring'

Inwoonster Anneke snuffelt tussen de roze heideplantjes en kan een lach niet onderdrukken. "Nee, dit is toch gezellig? Ik dacht: hebben we nu een markt? Wat een feest. Want dat brengt eindelijk reuring in het dorp."
De dichtstbijzijnde supermarkten zitten op een kwartiertje fietsen. Niet al te ver, maar Ron en Margret geven toe dat ze niet hadden gedacht die tocht "meerdere jaren" te moeten maken. "We wisten waar we aan begonnen toen we hier een paar jaar geleden kwamen wonen. Een paar rijen huizen en dat was het dan. Alleen duurde het nu wel érg lang voor er iets van levendigheid in het dorp kwam."
Hoe zit dat eigenlijk met nieuwe dorpen en wijken en voorzieningen die een tijd op zich laten wachten? Hoef en Haag staat namelijk niet alleen. In bijvoorbeeld Leidsche Rijn en de Amersfoortse wijk Vathorst duurde het ook wel even. "Als je erover nadenkt, hartstikke logisch", vertelt Utrechtse geograaf Ton van Rietbergen. "Het is een bekend verschijnsel. Voorzieningen hebben klanten nodig. En als er nog te weinig mensen in de buurt wonen, levert het een supermarkt niet gauw veel op."

Heeft een dorp of wijk per definitie zulke voorzieningen nodig? Dat ligt ook aan andere factoren, legt Van Rietbergen uit. "Kijk even naar de tijd waarin we leven. Steeds meer mensen laten hun boodschappen simpelweg thuis bezorgen. En daarnaast is de woningmarkt nu dermate lastig, dat woningzoekenden best bereid zijn om wat verder te rijden voor hun boodschappen."

Het brengt gezelligheid, zo'n markt. Dat zegt Maks van Middelkoop, wethouder in de gemeente Vijfheerenlanden. "Het dorpscomité van Hoef en Haag gaf heel duidelijk aan dat die wens er was. En dat begrijp ik. Er is dan wel een kapper en sinds kort een restaurant, maar dat was het wel. Dit brengt de inwoners hopelijk een extra stukje leefbaarheid."
Het nieuwste dorp van het land wordt steeds verder uitgebreid.
Het nieuwste dorp van het land wordt steeds verder uitgebreid. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

'Dorp kwam pijlsnel uit de grond'

Inwoners vonden het ondertussen wel een beetje lang duren voor die voorzieningen er kwamen, al valt dat tijdpad volgens de projectmanager van Hoef en Haag wel mee. "Het klinkt misschien gek, maar we hadden niet van tevoren kunnen denken dat er nú al een markt zou zijn", vertelt Peter Hup.
Veel van de circa 3000 inwoners wisten de markt goed te vinden.
Veel van de circa 3000 inwoners wisten de markt goed te vinden. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
"Je moet je voorstellen dat wij in fases bezig zijn het dorp uit te breiden. Als er eerst een paar straten staan, is het voor ondernemers niet zo aantrekkelijk om zich er direct te vestigen, dat is nu eenmaal zo. Dat we nu al 800 bewoonde huizen hebben en er - in onze termen - pijlsnel een dorp uit de grond is gekomen, is natuurlijk een direct gevolg van de krapte op de woningmarkt."

Vieren

Dus: doordat er relatief snel achter elkaar gebouwd en verkocht kon worden, werd het voor de drie beheerders van de marktkramen ook aantrekkelijker om daar nu iedere week te gaan staan. "Hoewel dat voor ons toch wel ietsjes eerder had gemogen", zegt inwoner Ralph met een knipoog. Hij wenkt naar zijn vrouw. "Zullen we maar effe een stukje vlees kopen, dan? We moeten wel vieren dat we een markt om de hoek hebben."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.