Natuurlijk Zoëy: Hutje op de hei 2.0

Eddy Zoëy met geestelijk vader van de wijk Evert-Jan Roelofsen.
Eddy Zoëy met geestelijk vader van de wijk Evert-Jan Roelofsen. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
ZEIST - De komende weken zijn er weer zes nieuwe aflveringen van het natuurprogramma Natuurlijk Zoëy te zien. In de eerste stapt presentator Eddy Zoëy rond in de 'natuurinclusieve' wijk Kerckebosch in Zeist. Op de net uitgebloeide hei temidden van woningen praat hij met Evert-Jan Roelofsen, de geestelijk vader van de wijk. "Twaalf jaar geleden zijn de flats die hier stonden op een na gesloopt om plaats te maken voor deze woningen midden in de natuur en met de natuur", aldus Evert-Jan.

Aandacht

"Alles hier is erop gericht zoveel mogelijk rekening te houden met de natuur waarbij ook de mens een belangrijk onderdeel is", vertelt Evert-Jan. Eddy: "Wat voor ingrepen waren er nodig om dit voor elkaar te krijgen Evert-Jan?" "Het kost vooral tijd en een andere manier van denken en bouwen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar die hoge dennenbomen die heel dicht tegen de balkons van het appartementencomplex staan. Daar zijn bouwers in principe niet blij mee, want dat is lastig. Bij het leggen van de fundering moet er rekening gehouden worden met de boomwortels. Het is dus extra aandacht die er nodig is. Die bomen zijn wel zestig jaar oud. Mijn opa en oma van 65 daar ga ik ook anders mee om dus je moet er even extra aandacht aan besteden", aldus Evert-Jan
De plantjes die elektriciteit opleveren in deze bak worden ook gebrukt voor de kruidenthee in het nabijgelegen cafe.
De plantjes die elektriciteit opleveren in deze bak worden ook gebrukt voor de kruidenthee in het nabijgelegen cafe. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Zo is er ook rekening gehouden met de oude beukenbomen daar waar een weg moest komen. "We hebben de weg als het ware zwevend aangelegd. Er zit een mat met grind onder het asfalt en die zorgt ervoor dat de krachten over het hele vlak verdeeld worden en er geen druk op de boomwortels komt. Daardoor is de levensverwachting van de beukenbomen zelfs met dertig jaar toegenomen."

Geklaagd

Er zijn vleermuiskasten, parkeervakken met waterdoorlaatbaar gasbeton en wadi's om water vast te houden. Eddy: "Ik zou, als ik hier zou wonen, de hele dag lekker spechtjes en boomklevers gaan kijken met mijn verrekijker. Moet je nou van de natuur houden om hier te wonen? Evert-Jan: "Er waren in het begin wel mensen die een vrije kavel hier kochten en vroegen of die bomen weg konden. Daarop zei ik dat ze maar ergens moesten gaan wonen waar meer zon is want die bomen hier blijven staan. Of er werd geklaagd dat er in het hoge gras, dat laat gemaaid werd, teken zaten. Dat is nu wel veranderd, de mensen die hier nu wonen zijn blij. Bewoners meldden zich nu aan als vrijwilligers om mee te helpen snoeien. Eddy: "En hoe zit het met de hoeveelheid aan woningen?" "We hadden 700 woningen toen de flats er nog stonden en nu hebben we 1000 woningen", aldus Evert-Jan.
Het lijkt wel een vakantiepark hier.
Eddy Zoëy

Plantenstroom

Op het 'energieplein' staat een grote plantenbak met kruiden erin die door het naburige bewoners gebruikt worden om thee te zetten maar de planten zorgen ook voor elektriciteit. Evert-Jan: "Bacteriën zetten de afvalstoffen van de plant om en daarbij komen er door chemische recaties hele kleine stroompjes vrij. De stroom van deze bak wordt nu alleen gebruikt voor de lampjes in het paneel waar je de uitleg kunt lezen van dit systeem. Maar dit zou in de toekomst op veel grotere schaal uitgerold kunnen worden. Er worden samen met het WUR al proeven mee gedaan bijvoorbeeld in het veenweidegebied bij Woerden."
Voor bouwers is het lastig om rekening te houden met bomen.
Voor bouwers is het lastig om rekening te houden met bomen. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Vakantie

Eddy: " Wat heerlijk, die dennenlucht die je hier opsnuift. Het moet wel een enorme eer voor jouw werk zijn. Hier lopen zoveel gelukkige mensen rond dankzij jouw werk! Het lijkt wel een vakantiepark hier. Ik snap wel dat de mensen hier blij en gelukkig eruit zien. Evert-Jan: "Ja, als je het vakantiegevoel dat je normaal eens per jaar hebt, nu continu hebt in je eigen woonwijk is dat heel fijn en het zorgt ook nog eens voor een betere gezondheid. Als je naar de apotheek hier kijkt bijvoorbeeld, die heeft minder omzet dan het landelijk gemiddelde. En dat zie je aan nog veel meer dingen zoals bijvoorbeeld minder politie inzet. Groen geeft rust!"
Kijk hier de hele uitzending van Natuurlijk Zoëy over de wijk Kerckebosch.
Natuuurlijk Zoëy: Kerckebosch

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.