Eddy Zoëy: 'Rivierkreeftkroketjes, dat is een lekkere tongbreker!'

De rode -en de witte gestreepte rivierkreeft
De rode -en de witte gestreepte rivierkreeft © RTV Utrecht/nathalie Ringrose
VIJFHEERENLANDEN - De Amerikaanse rivierkreeft komt veel voor in de Utrechtse wateren. Te veel misschien wel. Het kreeftje zou sloten kaalvreten waardoor planten en ander leven verdwijnt en schade aan de oevers van sloten veroorzaken. Daarom mag er op gevist worden, tot vreugde van restaurants, want het beestje wordt beschouwd als een delicatesse.
Kijk hier de hele aflevering Natuurlijk Zoëy over de poldergamba's.
Eddy gaat op bezoek bij visser Matthijs Makop. Samen staan ze bij zijn eigen poldersloot: "Dus hier zitten de Amerikaanse rivierkreeftjes die zoveel last schijnen te veroorzaken?", vraagt Eddy. "Ik noem het eigenlijk geen Amerikaanse kreeft meer want hij is inmiddels al tientallen jaren hier in Nederland", aldus Matthijs. "Van origine komt hij uit de Amerikaanse staat Louisiana. En er zijn een aantal soorten, één is hier gehaald vanwege de vijverhandel en een ander is bewust geïmporteerd voor de consumptiehandel."
Of en hoe deze dan ontsnapt zijn daar heeft Matthijs geen idee van maar wat hij wel weet is dat de Amerikaanse rivierkreeftjes hier in een perfecte biotoop terecht zijn gekomen. "Het is dus niet zo gek dat ze het hier zo goed doen, ze hebben water en planten om zich in te verschuilen en er is genoeg voedsel voor ze, aldus Matthijs. "En voor mij is het goed. Er gaat zo'n 10 tot 20 duizend kilo kreeften per jaar de handel in."
De kreeften graven volgens Matthijs overigens niet zelf in de waterkant, maar dat zijn de watervogels en karpers die juist op zoek zijn naar de kreeftjes: "Er zitten hier veel karpers en die wroeten in de kant om wormpjes en kreeftjes eruit te krijgen. Op een gegeven moment is de kant eronder hol en stort het een beetje in."
de rode rivierkreeft
de rode rivierkreeft © Onderwaterbeelden.nl
Er wordt afhankelijk van regelgeving en jaargetijden gevist met korven en fuiken. Matthijs: "De nieuwe fuiken die ik gebruik hebben bij de ingang een soort net waardoor de grotere vissen en watervogels worden tegengehouden. Verder zitten er ook ringen in met openingen waardoor kleine vissen en jonge kreeftjes kunnen ontsnappen".
Eddy met rivierkreeftvisser Matthijs Makop
Eddy met rivierkreeftvisser Matthijs Makop © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Mathijs heeft onlangs ook rivierkreeftkroketjes laten maken van zijn vangst. "Een echte tongbreker", aldus Eddy. "Een lokaal gevangen lunch zonder bestrijdingsmiddelen rechtstreeks uit de natuur. Een lekker duurzaam maaltje dus!"
De volgende aflevering van Natuurlijk Zoëy is alweer de zestigste en gaat over bramen. Eddy is dan met bramoloog Rense Haveman aan het struinen op de Grebbeberg bij Rhenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.