Eddy Zoëy op bramenjacht in de regio: 'Dé braam bestaat niet'

RHENEN - Alleen al in Nederland zijn er ruim tweehonderd soorten bramen en in onze regio zo'n zestig. Bramen gedijen goed op zand. Niet te droog niet te nat, niet te arm en niet te voedselrijk. Eddy gaat met bramoloog Rense Haveman op bramentocht in de bossen bij Rhenen. Meteen bij het binnengaan van het bos struikelen ze bij wijze van spreken over de bramen.
Eddy Zoëy: 'Dé braam bestaat niet'
Eddy: "Ik heb eigenlijk alleen maar bramen gezien terwijl we gestart zijn, maar voor mij is dat nog steeds DE braam." Rense: "In de 100 meter die we gelopen hebben, heb ik er al 5 gezien." Het verschil zit ondermeer in het blad en in de stekels. Maar ook in de bloeitijd en dus ook op het moment waarop ze vruchten krijgen. En de smaak. Rense: "Dit is de vroege roggebraam. Die bloeit als allereerste. Hij heeft vruchten die een beetje naar framboos smaken. En de zoete haarbraam smaakt veel meer naar echte bramen."
Eddy wil niet zomaar bramen plukken om te eten. "De mythe is dat als je bramen plukt je dat in het midden moet doen en niet aan de zijkant, want anders heeft er misschien een vos overheen geplast en dan krijg je wormpjes binnen." Rense: "Dat kan, ik zou vooral de bramen op hoogte plukken. Vossen eten ze trouwens ook graag."
Deze bramen hangen hoog genoeg om veilig te eten.
Deze bramen hangen hoog genoeg om veilig te eten. © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
De vroege roggebraam is een van de meest voorkomende in Europa. Die staat van Noord Schotland tot Moskou. Maar sommige zijn uniek voor een bepaalde plek. Eddy en Rense stuiten op de grove haarbraam. Rense: "Die staat op de Grebbeberg en de Utrechtse Heuvelrug tot aan Doorn ongeveer en een hele smalle strook bij Arnhem en nergens anders ter wereld." Eddy: "Dat is dus echt uniek voor deze locatie dus!"
Deze bramen groeien bijna nergens anders ter wereld.
Deze bramen groeien bijna nergens anders ter wereld. © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
Eddy: "Wat doet het met de biodiversiteit, wat voor aandeel heeft de braam daarin?" Rense: "Dat is biodiversiteit. Er zijn rond de 2000 plantensoorten in Nederland. En zo'n 200 daarvan zijn bramen." Eddy: "Da's best veel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.