Zorgmedewerkers zijn op: 'Je merkt gewoon dat mensen echt moe zijn'

© UMC Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Mensen die in de zorg werken, lopen op hun tandvlees, zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. Het ziekteverzuim is hoog en de appgroepen van de verschillende afdelingen lopen elk weekend weer vol met vragen om toch te komen werken.
"Je merkt gewoon dat mensen echt moe zijn", zegt woordvoerder Trudy van den Oosten van het Diakonessenhuis in Utrecht. "We hebben de afgelopen zomer echt maximaal ingezet om iedereen wel verlof op te kunnen laten nemen. Omdat corona veel minder was, is dat gelukkig wel gelukt. Maar je hoort het gewoon aan mensen, dat ze moe zijn."
Bijna twee op de vijf zorgmedewerkers hebben in de afgelopen anderhalf jaar collega's zien vertrekken. En één op de vijf mensen overweegt zelf om de zorg te verlaten. Dat constateert de FNV na een onderzoek onder 12.218 leden. De vakbond voert de rondvraag elke twee jaar uit. Maar de nieuwste versie is de eerste sinds het uitbreken van de coronapandemie. En de werkdruk in de zorg was natuurlijk al hoog, maar corona heeft dat nog eens verergerd. Eén op de drie zorgmedewerkers zegt nu meerdere keren per week met te weinig mensen op de werkvloer te staan.

Emotionele druk

Op alle afdelingen hoor je hetzelfde, vertelt Ellerieke Veenendaal, manager Kliniek in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. "Ieder team heeft een groepsapp om de roosters op te vullen en je bent eigenlijk nooit meer vrij. Dan krijg je appjes: hé, er is een avonddienst ziek. Je gaat dan toch nadenken of je je collega's' kunt helpen. Die emotionele druk, van het altijd aan staan, dat is volgens mij het grootste probleem nu."
Door het ziekteverzuim hebben ziekenhuizen ook in onze regio moeite de roosters rond te krijgen. Het ziekteverzuim is nu, na de zomer, hoger dan anders. "De crisis buigt zich een beetje om van corona naar onze medewerkers", zegt Veenendaal. In het UMC Utrecht krijgt vakbondsconsulent Lily van Dijken de laatste tijd ook veel meer mensen aan haar bureau "die op hun tandvlees lopen". Een deel van het personeel in het UMC sluit zich op 28 september dan ook aan bij een staking voor een betere cao en dus meer loon.
De crisis buigt zich een beetje om van corona naar onze medewerkers
Ellerieke Veenendaal
"De waardering voor het personeel nu in het UMC zijn zoethoudertjes, met koekjes, bloemen en lelijke handdoeken. Daar is heel veel geld in gestoken, de afgelopen tijd, want het gaat om meer dan twaalfduizend medewerkers. We willen geen zoethoudertjes, maar een keiharde loonsverhoging."

Zorgsector loopt leeg

Volgens de FNV loopt de zorgsector leeg, maar zover willen ze bij het Diak en het Meander niet gaan. Het Diakonessenhuis krijgt de vacatures "gemiddeld genomen nog wel aardig gevuld". Waar dat aan ligt durft woordvoerder Van den Oosten niet te zeggen, maar ze vermoedt dat de werksfeer en de kleinschaligheid van het ziekenhuis ook meespeelt. Ook in Meander zien ze nu geen grote leegloop, maar het staat wel vast dat er iets moet gebeuren. Net als in het Diakonessenhuis zien ze daar vooral veel heil in het opleiden van zorgpersoneel. Beide woordvoerders benadrukken dat de ziekenhuizen in de regio 'intensief samen optrekken om maximaal op te leiden'.
Veenendaal: "Ik maak me veel meer zorgen over het aantal mensen dat nu de opleiding gaat doen. Ik denk dat daar een oplossing zit. Dat we veel meer moeten gaan opleiden. Je moet dan inderdaad iets gaan doen aan de aantrekkelijkheid van het beroep en dan kom je ook echt wel op de salariëring."
Daarnaast moet de zorg volgens haar ook aantrekkelijker worden door het anders in te richten. Er is de afgelopen maanden in het Meander bijvoorbeeld al wel geprobeerd iets te doen aan de instroom van patiënten, maar die laat zich niet zo goed sturen. Ziekenhuizen zitten nu ook in hun maag met patiënten die eigenlijk ergens anders hadden moeten liggen en daardoor wordt het alleen maar drukker op de werkvloer.
"Verpleeghuizen en thuiszorg hebben ook een hoog ziekteverzuim, waardoor wij hier patiënten hebben die hier eigenlijk niet horen", verduidelijkt Veenendaal. "Het vraagt echt een andere kijk op de zorg. We zullen moeten gaan kijken, welke zorg lever je in het ziekenhuis en welke zorg moet thuis plaatsvinden?"

Salariseisen

De FNV zet om te beginnen de komende tijd wel vol in op een hoger salaris voor het zorgpersoneel. De vakbond kreeg daarin gisteren in Den Haag bijval van de Tweede Kamer die het kabinet in een motie opriep om de salarissen in de zorg te verhogen. Vakbondsbestuurder van FNV Zorg & Welzijn Karim Skalli hoopt dat deze geluiden de formatie overleven, maar dat er iets moet gebeuren staat voor hem wel vast.
"Als je gaat kijken naar het feit dat je een sector hebt waar ontzettend belangrijk werk wordt gedaan met de meest kwetsbare mensen van deze samenleving. En in een beschaafd land moeten ook die mensen het recht hebben op een heel mooi leven. Dan moeten wij bereid zijn - vanuit de politiek - om geld erbij te doen om mensen ook dat werk te kunnen laten doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.