Opluchting in Woerdens Inloophuis 'Leven met kanker': financiën weer op orde, van sluiting geen sprake

John van der Meer en collega Marjan Duurkoop bij het Inloophuis.
John van der Meer en collega Marjan Duurkoop bij het Inloophuis. © RTV Utrecht / Hester Ramaker
WOERDEN - Het Woerdens Inloophuis 'Leven met kanker' hoeft de deuren niet te sluiten omdat de financiën weer op orde zijn. Eerder dit jaar maakten bestuurders zich daar nog zorgen over vanwege een spaarpot die leeg raakte. Door meerdere acties vanuit de gemeenschap kijkt het Inloophuis nu naar een sluitende begroting, tot groot genoegen van bestuurder John van der Meer: "Woerden heeft het belang van het Inloophuis ingezien. We zijn de gemeenschap zeer dankbaar."
In maart zag de toekomst er dus nog heel anders uit. Er kwam amper geld binnen bij het Inloophuis, dat normaliter draait op onder meer op donaties die binnenkomen door bijvoorbeeld de wandeltocht, De 24 uur van Woerden. Maar door het coronavirus werden dergelijke evenementen de laatste jaren afgelast.
Het Inloophuis 'Leven met kanker' is een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en voor hun gezinsleden, vrienden en familie. Iedereen mag er naar binnen lopen voor een kopje koffie, een praatje of een activiteit. Het Inloophuis heeft als doel ontspanning te bieden en ervaringen te verwerken. Zo'n tweehonderd mensen maken momenteel gebruik van het Inloophuis.
Eerdere edities van De 24 uur van Woerden brachten zo'n 70.000 euro in het laatje voor het Inloophuis. Daardoor kon de stichting twee jaar lang 40 procent van de begroting dekken. De wandeltocht ging deze zomer door in afgeslankte vorm en bracht daardoor zo'n 15.000 euro op. Fijn, maar nog steeds te weinig om van rond te komen.

Verschillende donaties en acties

Gelukkig stonden er nog meer mensen op, vertelt Van der Meer. "We hebben een donatie gekregen uit het Woerdens VSB fonds en van het Nationaal fonds tegen kanker. Twee basisscholen zijn voor ons gaan wandelen en haalden een behoorlijk bedrag binnen. Een man, Rob van Hoogdalem, fietste met een trip naar de Noordkaap 17.000 euro bij elkaar. Al die euro's bij elkaar zorgen ervoor dat we nagenoeg quitte uitkomen."

Naar de toekomst kijken

En dat lucht op, zegt Van der Meer. In het Inloophuis heerst nu een totaal ander gevoel en inzicht dan begin dit jaar. "We hoeven niet meer te denken: bestaan we aan het einde van dit jaar nog? Er zijn namelijk Inloophuizen geweest die moesten sluiten omdat ze het niet rond kregen."
Het Inloophuis in Woerden kijkt weer naar de toekomst en broedt op nieuwe plannen. Zo komt er mogelijk een activiteit bij voor tieners tussen de twaalf en achttien jaar.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.