Amersfoort lanceert Stoptober: 'Er komt een dag, waarop je weet, het is mooi geweest'

© RTV Utrecht / Peter Huting
AMERSFOORT - Door een enorme opblaasbal weg te schoppen heeft de Amersfoortse zorgwethouder Menno Tigelaar de actie Stoptober gestart. Hij hoopt dat veel Amersfoorters de maand oktober aangrijpen om te stoppen met roken.
"We zijn met sportverenigingen en met scholen constant in gesprek om te kijken hoe je die omgevingen rookvrij kunt maken. Het bosbad is bijvoorbeeld al geheel rookvrij", vertelt de wethouder.
Stadsdichter Twan Vet draagt tijdens het startmoment een gedicht voor. Hij benadrukt hoe lastig het is voor mensen om de eerste stap te zetten naar een rookvrij leven.
"Er komt een dag, misschien niet nu, waarop je weet het is mooi geweest. De laatste vonk, de laatste hijs, de laatste keer je hand die al zoveel sigaretten zag, het komt, het kan."

Campagne

De Amersfoortse huisarts Françoise Langens is onderdeel van de campagne. Ze merkt dat haar patiënten graag willen stoppen met roken, maar niet weten hoe ze dat moeten doen.
"We gaan in de wijken stoeptegels plaatsen met daarop 'rookvrije generatie.' En we gaan verzamelen welk aanbod er is om te helpen stoppen met roken. We hebben bijvoorbeeld een haptonoom en een leefstijlcoach die het stoppen combineren met bewegen. Allemaal om er voor te zorgen dat mensen weten waar ze terecht kunnen."

Hulp bij stoppen

Om mensen te motiveren om te stoppen is er een app ontwikkeld om je voortgang bij te houden. Daarnaast is er een magazine en zijn er live events en online meetings georganiseerd. In de afgelopen jaren zijn er ongeveer 350.000 mensen gestopt met roken via Stoptober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.